A transznemű gyerekek túlnyomó többsége 5 év múltán is megtartja születési nemétől eltérő identitását

2022.05.06. · tudomány

A Princeton Egyetem szakemberei május elején közzétették az első nagyszabású, transznemű gyerekek körében végzett kutatás eredményeit. Az adatok azt mutatták, hogy a társadalmi nemi jellegüket megváltoztató gyerekek, akik 3 és 12 éves koruk között a férfi helyett a női identitással azonosították magukat vagy fordítva, nagy valószínűséggel öt év múltán is megtartották választott identitásukat.

A Trans Youth Project nevű longitudinális kutatás az Egyesült Államokban és Kanadában követte 317 gyermek sorsát, akik átlagosan 6,5 éves korukban úgynevezett társadalmi nemi átalakuláson mentek keresztül. A vizsgált időszakon belül mindössze a csoport tagjainak 2,5 százaléka döntött úgy, hogy inkább mégis születési nemével azonosítja magát, vagyis a magukat transzneműként meghatározó gyerekek 94 százalékának új identitása stabilan megmaradt. Közülük tinédzser korukban 60 százalék kezdett hormonterápiába, hogy elindítsa a társadalmi nemi identitásának megfelelő biológiai változásokat. A vizsgált gyerekek 3,5 százaléka non-binárisként azonosította magát, vagyis nemüket sem fiúként, sem lányként nem határozták meg.

Nem gondolják meg magukat

Ez az első olyan kutatás, amelyik a transznemű gyerekek ilyen nagy számú csoportját vonta vizsgálat alá, és a kutatók azt tervezik, hogy 20 éven keresztül figyelemmel kísérik a csoportot. A gyerekek vizsgálata közel egy évtizede, 2013-ban kezdődött. A Trans Youth Project kutatói több mint 40 amerikai államban és két kanadai tartományban találkoztak transznemű gyerekeket nevelő családokkal.

Kristina Olson, a Princeton Egyetem kutatást vezető pszichológusa azt mondta, „van az az elképzelés, hogy azok a gyerekek, akik ezeket a dolgokat elkezdik, utána meg fogják gondolni magukat. Mi a saját mintánkban azonban nem ezt találtuk.” Olson és kutatótársai mindenesetre felhívták a figyelmet arra, hogy a tanulmány nem általánosítható minden transznemű gyerekre. A résztvevők kétharmada ugyanis fehér, az általános népességnél magasabb jövedelmű és jobb iskolázottságú családokból származik, és szüleik támogatták a gyerekeket abban, hogy a teljes társadalmi nemi identitásváltást végigvigyék.

A kutatásban részt vevő gyerekek kétharmada transznemű lány volt, akiket születésükkor fiúként azonosítottak, ez az arány azonban a kutatás bírálói szerint nem a jelenlegi állapotok lenyomata, mára ugyanis ennél jobban kiegyenlítődött a transznemű lányok és fiúk aránya.

Már nem számít betegségnek

Laura Edwards-Leeper klinikai pszichológus, aki a transznemű gyerekek ellátására szakosodott, a New York Times-nak elmondta: ez az a csoport, amelynek tagjai körében a legmagasabb az autizmus és a mentális egészségügyi problémák, például a figyelemhiányos hiparaktivitás-zavar, az ADHD aránya. A pszichológus szerint a vizsgált gyerekek olyan nagy mértékben különböznek egymástól, hogy a Princeton tanulmánya semmit nem mond el róluk

Az 1990-es és 2000-es évekből származó korai tanulmányok még azt mutatták, hogy a nemi identitászavarokkal diagnosztizált gyerekeknél (az ENSZ azóta ezt a meghatározást kivette a mentális betegségek közül) a pubertáskort követő időszakra, vagyis 10-13 éves koruk utánra megoldódnak a nemi identitással kapcsolatos problémák. Ezeknek a tanulmányoknak egy részét azonban számos bírálat érte például amiatt, mert volt olyan orvos, aki azt tanácsolta a szülőknek, hogy tiltásokkal és szigorú neveléssel tereljék vissza gyerekeiket születési nemük felé. Russ Toomey, az Arizonai Egyetem professzora úgy véli, hogy az új kutatást nincs értelme összehasonlítani a régebbiekkel, mivel azóta jelentősen nőtt a nemi diverzitás társadalmi elfogadottsága, megváltozott az orvosi gyakorlat, és jelentősen nőtt a transznemű gyerekek száma.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás