A WHO kiveszi a „nemi identitászavart” a mentális betegségek közül

2019.05.31. · tudomány

Leveszi a betegségek listájáról a nemi identitászavart az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO. A változást ugyan már tavaly nyáron bejelentették, de hivatalosan a múlt hét végén fogadták el a szervezet döntéshozói.

A WHO kiadta a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (ICD) frissített verzióját, ahol a gender identity disorder (nemi identitászavar) helyett már gender incongruence (kb. nemi összeférhetetlenség, nemi inkompatibilitás) szerepel, és ami legalább ennyire fontos, az állapotot már a szexuális egészség fejezetben, és nem a mentális betegségek között listázzák.

Az inkább gender dysphoria néven ismert nemi összeférhetetlenség lényege a szenvedés, amit az okoz, hogy egy személy nemi identitása nem passzol a születési biológiai neméhez A jelenség átsorolása a transzgender aktivizmus erősödése mellett annak köszönhető , hogy a jelenség tudományos értelmezése is átalakult.

Indya Moore amerikai transz színésznő
photo_camera Indya Moore amerikai transz színésznő Fotó: Image Press Agency/NurPhoto

Meghaladott a diagnózis

Graeme Reid, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet LGBT jogokkal foglalkozó igazgatója szerint a WHO döntése világszerte felszabadító hatással lesz a transznemű emberekre. Hozzátette, hogy a kormányoknak is ki kellene iktatni törvényeik közül és egészségügyi rendszereikből ezt a „most már hivatalosan is meghaladott diagnózist”.

Több országban ugyanis a nemi identitászavart megállapító diagnózishoz kötik a nemváltoztatás különféle lépcsőfokait a névváltoztatástól kezdve az operációig. A betegség átsorolása tehát azt jelenti, hogy a transz emberek úgy folyamodhatnak orvosi segítségért, hogy közben nem kell magukat mentálisan betegnek nyilváníttatniuk.

Magyarországon minisztériumi engedélyhez kötik a nemváltoztatást, és az engedélyezési eljárásban két pszichiáternek is meg kell erősítenie a transzszexualizmusról (F64.00) szóló diagnózist. A műtéteket 90 százalékban a páciens finanszírozza, de elvileg előfordulhat, hogy az állam méltányosságból átvállalja a költségek nagyobb hányadát vagy teljes egészét.

Az Amerikai Pszichiáterek Társasága a Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyv 2013-as frissítésekor (DSM-5) törölte a nemi identitászavar fogalmát, és bevezette helyette a gender dysphoriát. 

Donald Trump elnök adminisztrációja azonban éppen arra készül, hogy visszavonja azokat a könnyítéseket, amelyeket még az Obama-időszakban vezettek be a transz emberek számára az egészségügyben. Az amerikai lakhatási és városfejlesztési tárca pedig azokat az Obama-féle jogszabályokat vonja vissza, amelyek a hajléktalanszállókon védték a transzgender embereket, áprilisban pedig életbe lépett Trump transztilalma a hadseregben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás