Rekordot döntött a BME mesteroktatója, aki 50 méteres magasságból tartott fizikaórát

2022.05.31. · tudomány

Május 27-én, pénteken különleges programot tartottak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Z épületének parkolójában. A BME és a paksi Atomenergetikai Múzeum közös eseményén az egyetem mesteroktatója, Härtlein Károly rekordkísérletet tartott: egy tűzoltóautó létrájának 50 méter magasra emelt kosarából szemléltette fizikai kísérleteit.

A rekord összejött (ennyivel az utcaszint felett még senki nem tartott órát Magyarországon), az ismeretterjesztő akcióiról és a Brutális fizika sorozatáról ismert oktató pedig több olyan jelenséget mutatott be, amit egy tanteremben nehezen lehetne szemléltetni – a nap tematikája ugyanis a szabadesés volt.

Härtlein Károly többek között azt illusztrálta, hogy mi történik egy vízzel teli hordóval, hogyan változik benne a hidrosztatikus nyomás szabadesés közben, valamint azt is láthatták a nyílt eseményre kilátogatók, hogy miként képes kettétörni egy vastag deszkát az 50 méter magas vízoszlop ereje.

A már szinte kötelező jelzőként Öveges professzor utódjaként emlegetett Härtlein előadása a Brutális fizika a szabadban című kísérletsorozat része volt, a pénteki eseményről videó is készült:

link Forrás