A kutyák a teljesen tünetmentes covidosokat is gond nélkül felismerik

2022.06.02. · tudomány

Az eddigi leghatékonyabb diagnosztikai eljárás, a PCR-tesztek hatékonyságát 97 százalékban hozták a covidfertőzés felismerésére betanított kutyák. Ezzel a teljesítménnyel gond nélkül kenterbe verték a mindössze 84 százalékos hatékonyságú antigéntesztek találati arányát. Az ebek leginkább a tünetmentes fertőzöttek kiválasztásában remekeltek: hiba nélkül megtalálták az összes olyan fertőzöttet, akiknek tünetei nem voltak ugyan, de a PCR-teszt kimutatta szervezetükből a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.

A PLoS One peer-review, vagyis szakmai bírálat előtt álló cikkének szerzői párizsi tesztelőközpontokban toborozták vizsgálati alanyaikat, akik köztül 143-an mutatták felsőlégúti fertőzés tüneteit, 192-en pedig teljesen tünetmentesek voltak. A vizsgálati alanyoktól nyál- és izzadtságmintákat vettek, valamint PCR-teszttel igazolták esetlegesen meglévő covidfertőzésüket. A náthatüneteket mutató vizsgálati alanyok közül 78-an, a tünetmentes résztvevők közül 31-en hordozták a SARS-CoV-2 vírust. A résztvevők szagmintáit a tesztelés után kis tölcsérek mögött helyezték el, hogy a kutyák ne érintkezzenek velük közvetlenül, nehogy ők is megfertőződjenek. Minden mintát legalább két kutyával szagoltattak meg, az ebeknek a tölcsér érintésével kellett jelezni, ha fertőzött személyt találtak.

A kutyák kiemelkedő teljesítménye alapján a vizsgálatot végzők úgy vélik, a szagminták felismerésére kiképzett kutyák tökéletes (és szerintük költséghatékony) alternatívái lehetnek a tesztelésnek. A kutatók szerint egy szagminták felismerésére általánosságban már kiképzett ebet a covidfertőzés felismerésére 2-3 hét alatt tovább lehet képezni. A nulláról sem tart azonban vészesen sokáig a kutyák kiképzése, a kutatók szerint legfeljebb 5-6 hetet vehet igénybe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás