Végre sikerült bizonyítani, hogy a magasság önmagában is az egészséget veszélyeztető rizikófaktor

2022.06.07. · tudomány

Nagyobb eséllyel szenvednek alsó végtagi fekélyektől, csontbetegségektől és a perifériás vénák betegségeitől, akik magasra nőnek felnőtt korukra – derült ki egy 250 ezer ember bevonásával végzett vizsgálatból. Ennek oka elsősorban a perifériás idegrendszer sérülékenysége, ez okozza, hogy a magas emberek gyakrabban szenvednek a végtagok bőr- és csontbetegségeitől. Cserébe viszont a szívük ellenállóbb, így a magasabbaknak az alacsonyaknál ritkábban magas a koleszterinszintje vagy a vérnyomása.

Az orvosi kutatásokban évtizedes hagyománya van a magasság és az egészség összefüggései kutatásának, de mindeddig nem sikerült egyértelműsíteni, hogy azokat a betegségeket, amelyek szignifikánsan gyakrabban fordulnak elő az alacsonyabbak vagy a magasabbak körében, valóban a testi adottságaik okozzák-e, vagy olyan szocioökonómiai tényezők, amelyek eleve hozzájárulhattak ahhoz is, milyen magasra nőttek. A magasságkutatások történetében mindeddig a világ legnagyobb mintáján, 200 ezer fehér és több mint 50 ezer afroamerikai felnőtt bevonásával végzett mostani vizsgálatban a szóban forgó tényezőkkel súlyozták az eredményeket, így az amerikai kutatók által vezetett nemzetközi szerzőgárda szerint vizsgálatuk egyértelműen bizonyítja, hogy önmagában a felnőttkori magasság bizonyos betegségek kockázatát rejti.

A magasabbak eszerint inkább ki vannak téve a szívritmuszavarnak, a bőr fekélyes és egyéb megbetegedéseinek és a mélyvénás betegségeknek, ugyanakkor a szívkoszorúér-megbetegedések, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kevésbé veszélyezteti őket életük során. Miközben a szív- és érrendszerrel kapcsolatos összefüggéseket eddig is vizsgálták, a bőr- és csontbetegségek és a magasság összefüggéseire mindeddig kevés figyelem irányult. A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a magasabbaknak könnyebben sérülnek a perifériás idegei, ezért alakulhatnak ki gyakrabban fekélyek a lábukon.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az összefüggések feltárásához további vizsgálatok szükségesek, mindenesetre több mint száz olyan egészségügyi problémát azonosítottak, amelyek összefügghetnek azzal, hogy felnőtt korára milyen magasra nő valaki.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás