A választási kampányok ártanak az ember szívének

2021.05.21. · tudomány

Az amerikai kardiológusok szövetsége, az American Heart Association egy kétnapos konferencián két olyan tanulmány eredményeit is ismertette, amely a 2016-os amerikai elnökválasztás és kampány szív- és érrendszeri betegekre gyakorolt egészségügyi hatását vizsgálta.

A kampány erős érzelmi felindulást váltott ki egyes szavazókból, akiknek a helyzetét a szövetség a természeti katasztrófákat megélő betegekéhez hasonlította, ez pedig két különböző módon is megmutatkozott. Az egyik kutatásban 2436 olyan beteg szívritmusát tanulmányozták, akik olyan szívritmus-szabályozóval rendelkeztek, amelyek adatait az orvosok távolról is meg tudták figyelni.

A vizsgált betegek mindegyike Észak-Karolinában élt, az egyik olyan csatatér-államban, ahol végül eldőlt a választás sorsa, és ahol különösen intenzív kampány zajlott. Az így megkapott adatokat a kutatók ezután összevetették a korábbi, nem kampányidőszakban mért számokkal.

A kutatásból kiderült, hogy kampányidőszakban 77 százalékkal megnőtt az aritmiás esetek száma, 82 százalékkal több szívpitvari aritmiás esetet regisztráltak, és 60 százalékkal sűrűbben fordult elő szívkamrai aritmia, ami potenciálisan szívrohamot eredményezhet.

Demokrata, republikánus: szívritmuszavaros

Lindsey A. Rosman, a kutatás vezetője szerint meglepő módon a szimpátia nem befolyásolta döntően az aritmiás esetek számát, és általánosságban megfigyelhető volt, hogy a vizsgált betegek mindegyikének felgyorsult a pulzusa a kampányidőszakban. Rosmanék adatai egybevágnak egy korábbi kutatás eredményeivel is: ebben arra jutottak, hogy a vizsgált betegek vérnyomása mérhetően magasabb volt a választás idején, mint egyébként, de szignifikánsan csak azokban az esetekben nőtt, ahol a páciensnek korábban is magas volt a vérnyomása.

Andrew Y. Hwang, a kutatás vezetője szerint ez arra is utalhat, hogy a magas vérnyomással küzdő betegeknél stressz hatására komolyabb tünetek léphetnek fel, mint azoknál, akik normális vérnyomással idegesítik fel magukat a kampányon.

Rosman szerint a választásokban az a jó, hogy kiszámítható időközönként ismétlődnek: lehet, hogy közel akkora stresszt jelentenek a betegeknek, mint egy terrortámadás vagy egy hurrikán, de ezeket nem szokták előre bejelenteni, így készülni is lehet rájuk. A kardiológusoknak és a betegeknek ezek alapján az adatok alapján érdemes felkészülniük a kiszámíthatóan stresszes időszakok átvészelésére, de Rosman szerint azoknak sem ártana mentálisan készülni ezekre az eseményekre, akiknek máskülönben rendben van a vérnyomásuk. A kutatók most a 2020-as választás alatti aritmiás eseteket vizsgálják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás