Az ELTE joghallgatói nyerték a Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt

2022.06.15. · tudomány

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) hallgatóiból álló magyar csapat nyerte a 2022-es Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt Hágában. 35 egyetem csapatát legyőzve átvették a legjobb összevont (felperesi és alperesi) írásbeli és szóbeli teljesítményért járó Max Huber díjat is. A csapat a június 11-i döntőn alperesként bizonyult jobbnak a Leideni Egyetem hallgatóinál az idén 45. alkalommal meghirdetett versenyen.

A perbeszédverseny résztvevőinek minden alkalommal egy elképzelt jogesetről szóló eljárásban kell részt venniük.

Az ELTE Telders Team tagjai: Bodansky Benjámin, Nagy Ottó, Póka Lili és Püsök Kata; felkészítőik Kajtár Gábor, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszék docense és Vittay Melinda az ELTE doktorandusza
photo_camera Az ELTE Telders Team tagjai: Bodansky Benjámin, Nagy Ottó, Póka Lili és Püsök Kata; felkészítőik Kajtár Gábor, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszék docense és Vittay Melinda az ELTE doktorandusza Fotó: ELTE ÁJK

Az ÁJK közleménye szerint az idei eset két fiktív trópusi állam, Jonam és Maleen jogvitájáról szólt: Maleen gyorsan fejlődő országként 2013-ban egy alacsony költségvetésű, a Mars körül keringő műholdat bocsátott fel, majd 2021 végén úgy döntött, hogy innovatív, ám kockázatos módon a Föld körül keringő műholddá alakítja át a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak közreműködésével.

Az átépítési munkálatok közben Jonam egy űrbeli művelete miatt űrszemét ütközik a műholddal, amely ennek következtében meghibásodik és felrobban. A darabjai Jonam területére hullanak, ahol egy esőerdőben komoly személyi és környezeti károkat okoznak. Az államok kölcsönösen kártérítési követelést nyújtanak be egymással szemben, Maleen a műhold elvesztése, Jonam pedig a területét ért károk miatt. A Nemzetközi Bíróság első ítéletében megállapítja mindkét állam jogsértését. Ezután kezdődik az ügy jóvátételről, kártérítésről szóló szakasza, amelyben a két fél felelősségének pontos meghatározása, illetve a károk számszerűsítése a feladat. A versenyzőknek így emberi életek és egészség, védett állatfajok, egy nagy kulturális értékű templom, illetve egy innovatív műhold értékének meghatározására kellett módszereket javasolniuk, illetve az egyes módszerek mellett érvelniük a két állam képviseletében.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás