Egy arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárták a magyar fiatalok az informatikai diákolimpiák szezonját

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A tizenegy ország csaknem ötven versenyzőjét felvonultató Közép-Európai Informatikai Diákolimpiával (CEOI) lezárult a 2021-es nemzetközi informatikai versenyek szezonja, és a magyar diákok felkészítésében részt vevő Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közlése szerint kiemelkedő eredményekkel zárták az évadot a hazai tanulók.

Az idén Horvátország által szervezett, de a járvány miatt online megrendezett CEOI-n a négyfős magyar delegáció a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium egyik gépterméből oldotta meg a feladatokat, amelyek idén is fejlett algoritmikus gondolkodást igényeltek.

A közép-európai országok mellett Olaszország és Svájc részvételével lezajlott versenyen 48 diák mérettette meg magát, és Németh Márton Tamás, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója ezüstérmet szerzett – a válogatott tagja volt még Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Gábor Dávid (Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Kapuvár).

A képen balról jobbra: Erdősné dr. Németh Ágnes, Máté Lőrinc, Németh Márton, Gábor Dávid, Viczián András, Dr. Horváth GyulaFotó: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Júniusban, az európai lányoknak szervezett diákolimpián (EGOI) a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tizenegyedikes diákja, Éles Júlia bronzérmet szerzett, míg a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Gimnázium 12. osztályos tanulója, Kelemen Anna éppen lemaradt az éremről – a csapat tagja volt még a szintén kölcseys, tizedikes Nagy Boglárka, valamint Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium 11. osztályos diákja.

Forrás: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Az ugyancsak júniusban, ugyancsak online megtartott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) részt vett négyfős magyar csapatból hárman is érmes helyezést értek el. Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium tanulója ezüstérmet, míg Szabó Kornél (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Varga Péter (Óbudai Árpád Gimnázium) bronzérmet szerzett – mindhárman 12. osztályos tanulók. Németh Márton a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tizedikes tanulójaként állt helyt a magyar csapatban.

Forrás: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

A 15 és fél éves, vagy annál fiatalabb diákok számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI) minden korábbi évnél jobban szerepelt a magyar csapat. Az augusztus végén online megrendezett versenyen összesen nyolc magyar diák indult, öten éremmel távoztak. Az összesítettben 4. helyet szerző Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmes lett, Németh Marcell (ELTE Bolyai János Gyakorló Gimnázium, Szombathely) ezüstérmet, Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Fülöp Máté (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium) és Jenei Marcell (Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda) pedig bronzérmet szerzett.

A képen balról jobbra: Juhász-Molnár Erik, Czanik Pál, Zsömböly Balázs, Németh Marcell, Vámosi Péter Bendegúz, Jenei Marcell, Molnár István Ádám, Fülöp Máté, Dr. Horváth Győző csapatvezető és Csató Endre csapatvezető-helyettesFotó: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

2023-ban, a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének 120. évfordulójának évében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság együttműködésében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: