Egy jól kalibrált okosgyűrű a terhességi teszteknél lényegesen rövidebb idő alatt jelzi a fogantatást

2022.06.02. · TECH

Akár már a petesejt megtermékenyülésének a harmadnapján, tehát jóval a beágyazódás előtt jelzi egy okosgyűrű a fogantatást – álltak elő a PloS Digital Health szaklapban amerikai kutatók a terhesség korai detektálásának forradalmian 21. századi lehetőségével. Az egyebek mellett a testhőmérséklet mérésére alkalmas érzékelőkkel ellátott okosgyűrűk az alapján jelzik a petesejt ovulációt követő megtermékenyülését, hogy a nők testhőmérséklete a fogantatást 2-9 napban hajszálnyival megemelkedik, ami különösen éjszakánként jelent szignifikáns eltérést a rájuk jellemző alaphőmérséklettől.

Az egyelőre csak kis mintán, 30 nő bevonásával végzett vizsgálatból az derült ki, hogy az okosgyűrű a viselőjéről gyűjtött adatok alapján jóval azelőtt jelezheti a fogantatást, hogy ezt a hagyományos módszerekkel, vagyis a klasszikus terhességi tesztekkel vagy ultrahangos vizsgálattal is ki lehetne mutatni.

Okosgyűrű búra alatt az idei CES kiállításon Las Vegasban
photo_camera Okosgyűrű búra alatt az idei CES kiállításon Las Vegasban Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

A terhességet igazoló ultrahangos vizsgálatot az utolsó menstruációt követő 6. héten javasolt elvégezni, de a terhességi tesztek sem produkálnak ennél sokkal hamarabb eredményt. A tesztek legérzékenyebb verziói is legfeljebb az első elmaradt menstruáció várható időpontja előtt egy-két nappal, vagyis az utolsó menstruáció után négy héttel mutatják ki a fogantatást leghamarabb. Ennek az az oka, hogy a tesztek a vizeletből a beágyazódást segítő HCG-hormont mutatják ki, ami azonban csak az ovulációt (és a megtermékenyülést) követő 7-10. napon kezd termelődni és további 2-3 nap múlva lesz akkora a vizeletben a mennyisége, hogy a teszt megbízható eredményt adjon.

A nap 24 órájában hőmérőként működő okosgyűrűk viszont a terhességi teszteknél átlagosan 9-10 nappal korábban, akár már a fogantatás harmadnapján, az utolsó menstruációt követő 2-3. héten jelzik a petesejt megtermékenyülését. Ennek például a nem kívánt terhességek felismerésében és kezelésében lehet óriási a szerepe. A megtermékenyült petesejt beágyazódása előtti terhességmegszakítás ugyanis – szemben a beágyazódás utáni gyógyszeres vagy műtét útján kiváltott vetéléssel – nem okoz a női szervezetben az átlagos menstruációs vérzésnél jelentősen nagyobb megterhelést.

Ez is érdekelheti a Qubiten:

link Forrás
link Forrás