Tűzvész fenyegeti a Machu Picchut

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Roberto Abarca, a cuscói katasztrófavédelem vezetője szerint a helyi tűzoltók két napja küzdenek a lángokkal, de nem túl sok eredménnyel: a 2430 méter magasan fekvő, világörökségi védelem alatt álló romváros környéke nehezen megközelíthető, ezért az oltással sem haladnak túl szaporán. 

Az ötszáz éves inka romok mellett a terület flórája és faunája is figyelemre méltó. A védelem alatt álló terület 32 ezer hektáros, ebből 20 hektáron pusztítanak a lángok.

A tűz már a romvárost veszélyeztetiFotó: JESUS TAPIA/AFP

A tűz kedden lobbant fel, amikor a környékbeli gazdálkodók tarlót égettek. A lángok már a Macchu Pichut fenyegetik, ami azért is rossz hír, mert a világ hét csodája között számon tartott romok számítanak Peru legfőbb turistalátványosságának. A nehezen megközelíthető inka romvárost a tizenötödik században építették, a lakói pedig akkor hagyták el, amikor a spanyol hódítók megérkeztek a régióba. 

Macchu Pichuban nagyjából kétszáz épület található, a védett helyszínen a régészeti kincsek mellett számos ritka állat- és növényfaj él, köztük a csak itt megtalálható inka ökörszem (Pheugopedius eisenmanni). A területen 400 különböző orchideafajt azonosítottak, de a kutatók becslései szerint akár ezer különböző faj is tenyészhet a környéken. 

A tűzoltók nehezen tudják megközelíteni a 2400 méteres magasságban fekvő helyszíntFotó: JESUS TAPIA/AFP

A Vilcanota folyó melletti természetvédelmi területen 370 különböző virágot őriznek. Itt őshonos a sebezhető természetvédelmi státuszú pápaszemes medve (Tremarctos ornatus) is, bár a faj tagjai az egész Andokban megtalálhatóak.

A Guardian szerint a tűzvész akkora területre terjedt ki, mint a fél Vatikán, Abarca szerint pedig egyelőre kevés a remény a lángok megfékezésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: