Háborút hirdettek az invazív ragadozók ellen egy új-zélandi szigeten

2022.07.07. · tudomány

Új-Zélandon 2050-re meg akarnak szabadulni a ragadozóktól: ez bárhol máshol rossz ötletnek tűnhetne, de mielőtt az ember behurcolta volna őket, a szigeteken nem éltek ragadozó emlősök, így az őshonos fajok sem készülhettek fel az ellenük való védekezésre. A kormány 2017-ben hirdette meg a ragadozómentesítő programot, ennek lesz az egyik legfontosabb lépése Rakiura szigetének megtisztítása.

A Predator Free Rakiura 2,8 millió dolláros költségvetéssel a szigeten elterjedt patkányok, kóbor macskák, sündisznók és oposszumok ritkítására, majd teljes kipusztítására törekszik: a cél az, hogy a területen 2050-re ne maradjon más vadon élő emlős, csak néhány őshonos kisebb denevérfaj.

photo_camera Fogságban tartott kakapók Fotó: DON MERTON/AFP

A szigeten számos veszélyeztetett faj él, a ragadozó emlősök főleg a földön fészkelő madarakat veszélyeztetik. Ilyen például a kakapó (Strigops habroptilus), a világ legnagyobb papagája, amely egyúttal a világ egyik legritkább madara vagy a barna kivi (Apteryx australis), amely az IUCN vörös listáján szintén a sebezhető kategóriában található.

A horgony példája

A programban a ragadozók viselkedését is tanulmányozzák: a kutatók arra is kíváncsiak, hogy miért terjedhettek el ilyen villámgyorsan a szigeten, és hogy lehetne megfékezni a pusztításukat.

Dean Whaanga, a Puka Rakiura alapítvány társelnöke szerint Rakiura most a pōuri állapotában van, ami alatt azt érti, hogy szar a helyzet: bár a szigetre látogató turisták páratlan természeti kincseket csodálhatnak meg, ezekből egyre kevesebb akad. Ha megszabadulnak a ragadozóktól, Rkauri manája és maurija (értsd: ereje és lényege) újra a régi fényében ragyog majd, ennek az első lépése a mostani, négy évre tervezett program.

Rakiura a maorik számára szimbolikus jelentőségű, ahogy az is, hogy éppen itt kezdődik meg a szigetek ragadozómentesítése: a legenda szerint a sziget Māui kenujának horgonyköve – Whaanga azt reméli, hogy horgonyként a program szilárd alapot ad majd Új-Zéland 2050-re tervezett teljes megtisztítása. Ha első lépésként sikerül Rakiurán megszabadulni a ragadozóktól, az a világ eddigi legnagyobb hasonló vállalkozása lenne, és bár nehéz feladatnak tűnik, az eddigi tapasztalatok alapján nem lehetetlen vállalkozás - emellett pedig ez jelenti az egyetlen reményt arra, hogy a kakapóhoz vagy barna kivihez hasonló gyámoltalan madarak fennmaradhassanak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás