Szökött papagájok veszélyeztetik Új-Zéland madárvilágát

2022.02.16. · tudomány

Az Aucklandi Egyetem becslései szerint évente átlagosan 331 madár vész el Új-Zélandon, de ennél jóval több díszmadár juthat a természetbe, ezek a becslések ugyanis csak az elveszett állatokra vonatkoznak, azokra nem, amelyeket a tulajdonosaik szabadon engedtek. Ez azért jelent komoly problémát, mert ha a házikedvencként tartott madarak vadon is elboldogulnak, kiszoríthatják az őshonos fajokat az élőhelyükről, illetve új betegségeket is terjeszthetnek közöttük.

Két faj, a nagy sándorpapagáj (Psittacula eupatria) és az örvös sándorpapagáj (Psittacula krameri) már így is komoly problémákat okoz, de több kedvelt díszmadár is jól érzi magát Új-Zélandon. Margaret Stanley, az Aucklandi Egyetem biológusa szerint Aucklandben ezek a madarak úgy elszaporodtak, hogy míg a többi kedvelt díszmadár esetében 80 százalék az esélye annak, hogy a tojó hímre talál a környéken, a sándorpapagájok esetében ez 100 százalék.

Tiltások és korlátozások

Imogen Bassett biobiztonsági tanácsadó szerint jóval több papagáj garázdálkodik szabadon az országban, mint azt az emberek általában hinnék. A sándorpapagájokon kívül jelentős vadon élő populációt tartanak számon a rozellapapagájból (Platycercus eximius), az Ausztráliában őshonos szivárványlóriból (Trichoglossus moluccanus), a sárgabóbitás kakaduból (Cacatua galerita) és a Pennant-papagájból (Platycercus elegans) is.

photo_camera A szivárványlóri is problémákat okoz Fotó: ANNE MONTFORT/Photononstop via AFP

A hatóságok szigorúan korlátozzák, hogy milyen fajokat vihetnek be az országba, de ezek már tartósan megtelepedtek Új-Zélandon, ha pedig egyszer megvetették a lábukat, gyakorlatilag lehetetlen korlátozni a terjedésüket. Bassett szerint az országnak tanulnia kellene abból, hogy mekkora károkat okoztak a tizenkilencedik század közepén behurcolt invazív fajok (mint például a nyúl vagy a patkány), és a kormánynak elsősorban a megelőzésre kellene koncentrálnia, hogy ne fordulhasson elő ismét ilyesmi.

Ennek megfelelően Aucklandben szeptember elsejétől tilos lesz egyes fajok tenyésztése és árusítása. Bassett szerint a lépés ugyan fontos, de nem elegendő: megoldást csak az jelenthetne, ha a potenciálisan invazív fajok forgalmazását az egész országban betiltanák.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás