Az öt legnagyobb nem amerikai gyorsétteremláncnak együtt sincs annyi üzlete a világon, mint a Burger Kingnek

2022.07.10. · gazdaság

Az utóbbi időben leginkább az orosz-ukrán háború miatt került a hírekbe a világ leghíresebb gyorsétteremlánca, a McDonald's. A cég május közepén jelentette be, hogy kivonul Oroszországból, de az oroszok egy hónappal később már Вкусно – и точка (Finom és ennyi) néven nyitották újra a Meki 850 hátrahagyott üzletének egy részét – lopott logóval és kevés sült krumpival.

A világ 15 legnépszerűbb gyorsétteremlánca egytől egyig amerikai, a lista 16. helyén szereplő kanadai Tim Hortons az első, amely nem az USA-ból indult. Az Egyesült Államokon kívüli 5 legnagyobb láncnak összesen nincs annyi üzlete, mint a globális rangsor ötödik helyén álló Burger Kingnek.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás / Qubit

A legtöbb nagy étteremlánc hamburgereket és szendvicseket árul, csak néhány pizzázó és kávézó fér fel a globális toplistára.

Magyarországon több amerikai lánc is jelen van, bár a Wendy's 2002-ben, a Dunkin' Donuts 2010-ben kivonult, Hunt Brothers pizzát és Taco Bellt pedig legfeljebb hollywoodi filmekben és sorozatokban láthatunk.

Kínába a kilencvenes években ugyan az amerikai láncok vitték be a gyorséttermi kultúrát, de azóta gombamód szaporodnak az egyre nagyobb méretű kínai étteremláncok is, amelyek közül a legnagyobbakban tipikus amerikai menüt (hamburger) lehet kapni, a kisebbek viszont hagyományos kínai ételeket árulnak gyorsbüféként.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás