Amerika átalakulóban: nyugdíjasok sütik a krumplit a McDonald'sban a sihederek helyett

2018.11.06. · gazdaság

Az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal becslései szerint 2024-ig drámaian megugrik majd az ismét munkába álló nyugdíjasok száma, a gyorséttermek pedig tárt karokkal várják majd a friss munkaerőt. Az idősek közül pedig sokan kapnak az alkalmon, hogy kiegészítsék a járadékaikat.

Az előrejelzések szerint nemcsak a dolgozó nyugdíjasok száma nő majd 4,5 százalékkal az elkövetkező években, hanem a munkába álló fiatalok száma is csökkenni fog: a 16 és 24 év közötti amerikaiak közül 1,4 százalékkal kevesebben fognak dolgozni, mint korábban.

A gyorséttermek régebben azért voltak népszerűek a fiatal munkavállalók körében, mert könnyen be lehetett kerülni, akár részmunkaidőben is. Közben az étteremláncoknak is létfontosságú volt az olcsó munkaerő ahhoz, hogy olcsón kínálhassák az ételeiket, így 25 éve dupla annyi tizenéves dolgozott egy átlagos amerikai étteremben, mint most.

Úgy tűnik, hogy a fiatalokat ma már nem ugyanaz motiválja, mint annak idején: hiába kínálnak több pénzt ugyanazért a gyorséttermi pozícióért, amit negyed százada még lazán fel tudtak tölteni, most már általánosnak mondható, hogy az üzletvezetőnek kell beállnia pultozni, mert nincs elég alkalmazott az éttermek zavartalan működtetéséhez.

2010 óta kétszer annyi gyorséttermi új munkahely keletkezett Amerikában, mint amennyi más iparágakban. Egyesek szerint a büfék túlzásba is estek, és jóval több új hely nyílt, mint amennyi munkába állítható ember van a munkaerőpiacon. Ráadásul a nagyobb választék tulajdonképpen mindenkinek rossz, mert az éttermek egymás elől szívják el a vendégeket.

Többen tanulnak, többen esznek, kevesebben dolgoznak

Keith Miller Subway-franchisetulajdonos szerint a tizenévesek még nyári munkát sem vállalnának az éttermekben, ebben az is szerepet játszhatott, hogy Amerikában egyre nagyobb súlyt fektetnek az oktatásra, így az a korosztály, amely régebben már bőszen forgatta a húspogácsákat, még az iskolapadot koptatja. A nyugdíjasok viszont változatlanul rendelkezésre állnak, az étteremláncok így a tizenévesek helyett inkább a nyugdíjasklubokban próbálnak munkásokat fogni maguknak.

Természetesen egyik franchise sem csupa szívjóságból alkalmaz időseket: miután a alapanyagárak eléggé elszálltak az elmúlt időszakban, mindenki ott próbál spórolni, ahol tud, a nyugdíjasok pedig hajlandóak ugyanannyiért munkába állni, mint a fiatalok, miközben nem feltétlenül vágynak további karrierre. Akad, aki még örül is neki, hogy legalább csinál valamit, és nem feltétlenül az anyagi kényszer motiválja, a munkáltatók pedig örülnek neki, hogy az idősebb munkavállalóknak jellemzően jobb szociális készségeik vannak, mint az online világban felnőtt fiataloknak.

Van olyan étteremlánc, amely templomokban hirdet, és kifejezetten nyugdíjas munkaerőt keres – ha pedig a tízdolláros órabér nem tűnne elég vonzónak, ötven százalékos kedvezményt is ad az alkalmazottaknak az ételek árából.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás