Csővezetéken csempészték át a vodkát az ukrán határon Moldovába

2022.07.21. · gazdaság

Illegális vodka-csővezetéket fedezett fel egy ukrán határőrökből álló csapat járőrözés közben a délkelet-ukrajnai Podilszk városának közelében. A vezetéket arra használták, hogy alkoholt csempésszenek Ukrajnából Moldovába – írja a Vice.

„Háromszáz méternyi polietilén cső húzódott az államhatártól a föld alatt egy 32 éves ukrán állampolgár magánházának irányába. Korábban a felfedezett főútvonalon illegálisan szállítottak alkoholt Ukrajnába a moldáv-ukrán határ Dnyeszteren túli szakaszáról” – adta hírül az ukrán kormány egy közleményben.

link Forrás

A 300 méteres szakasz annak a csővezeték-hálózatnak a része, amelyet a Szovjetunióban azért építettek ki, hogy az olcsó orosz vodkát a szomszédos államokba szállítsák, ahol nagy haszonnal tudták azt értékesíteni.

Nem ez az első eset, hogy vodkacsempészetre használt csővezetéket találnak a határok mentén. 2004-ben egy több mint 3 kilométeres vezetékre bukkantak Fehéroroszország és Litvánia között, míg 2008-ban egy másfél kilométeres útvonalat fedeztek fel Oroszország és Észtország határán. Legutóbb tavaly novemberben lehetett hallani ilyenről, akkor egy két kilométer hosszú vezetéket találtak, ugyancsak Ukrajna és Moldova határán.

Az ukrán kormány bejelentése szerint a most felfedezett csővezetéket kivizsgálják, és hamarosan leszerelik.