A kutyák nyers hússal való etetése növeli a baktériumok antibiotikum-rezisztenciáját

2022.07.22. · tudomány

A Bristoli Egyetem kutatói két tanulmányban megállapították, hogy a nyers hússal etetett kutyák ürülékében nagyobb valószínűséggel találhatók antibiotikum-rezisztens E.coli baktériumok.

Mivel korábbi kutatások kimutatták, hogy a baktériumok a mindennapi érintkezés során kutyák és gazdáik között is terjedhetnek, a kutatók azt javasolják, hogy ha mindenképp nyers húst ad valaki a kutyájának, a hús kezelésénél és a kutya utáni takarításnál is fokozottan ügyeljenek a higiéniára.

Míg korábban 16 hetes kölyökkutyákat vizsgáltak, legújabb kutatásukban felnőtt kutyáknál is megállapították az összefüggést a nyershús-fogyasztás és a rezisztens E.coli baktérium kiválasztása között. A két tanulmány együtt bizonyítja, hogy a kutyák ürülékében az állatok korától és a nyershús-táplálás időtartamától függetlenül megjelenhetnek a rezisztens baktériumok.

A két vizsgálatba összesen 823 kutyát (223 kölyköt és 600 felnőttet), valamint gazdáikat vonták be. A kutyatulajdonosok kérdőíveket töltöttek ki az állatokról, azok étrendjéről és környezetéről, majd ürülékmintát szolgáltattak háziállataiktól. A kutatók elemezték az antibiotikum-rezisztens E. coli jelenlétét, valamint a kockázati tényezőket, hogy feltárják az életmódbeli és környezeti tényezők és a rezisztens E. coli jelenléte közötti összefüggéseket.

„Az E. coli egy széles körben elterjedt baktérium, amely minden ember és állat bélrendszerében megtalálható, azonban számos betegséget, például húgyúti fertőzést vagy akár szepszist is okozhat, ha a test más részeire is átterjed. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy csökkentsük a kritikusan fontos, antibiotikumoknak ellenálló E. coli és más baktériumok terjedését. Kutatásunk hozzájárul azokhoz a bizonyítékokhoz, amely szerint a kutyák nyers hússal való etetésének mellőzése segíthet ebben a célban” – mondta Matthew Avison, a Bristoli Egyetem molekuláris bakteriológiával foglalkozó professzora.