A Space for Humanity jóvoltából a 29 éves egyiptomi mérnök, Sara Sabry is felfért a Blue Origin hatodik űrturistajáratára

2022.08.04. · TECH

Miközben Európa minden szegletében a növekvő gáz-, villany- és üzemanyagárak folynak a csapból is, még végignézni is megnyugtató, hogy az élet azért megy tovább: ma helyi idő szerint délelőtt fél tízkor, magyarországi idő szerint 15:30-kor kilőtte az űrbe nyugat-texasi telephelyéről a soron következő űrturista-csoportját Jeff Bezos Blue Origin nevű speciális turizmusra életre hívott vállalata.

A sorrendben hatodik űrturistajáraton hatan utaznak, velük együtt immár harminc fölé nőtt azoknak a száma, akik Bezos New Shepard rakétájával kiruccanhatnak a világűrbe. A rakéta a többször felhasználható űrkapszulát mintegy 107 kilométeres magasságba, a Kármán-vonal fölé röpíti, ahol az utasai megtapasztalhatják a súlytalanság állapotához közeli mikrogravitációt, mielőtt visszatérnek a Földre.

Az NS-22 űrturistajárat legénysége (balról jobbra): Sara Sabry, Steve Young, Coby Cotton, Vanessa O'Brian, Clint Kelly III és Mário Ferreira
photo_camera Az NS-22 űrturistajárat legénysége (balról jobbra): Sara Sabry, Steve Young, Coby Cotton, Vanessa O'Brian, Clint Kelly III és Mário Ferreira Fotó: Blue Origin

A mai Blue Origin-járaton a 35. születésnapját alig két hete betöltő Coby Cotton amerikai tévéceleb, Mário Ferreira, 54 éves portugál üzletember, Vanessa O'Brian, 57 éves brit-amerikai hegymászó, Clint Kelly III, robotikában és automatizált rendszerekben utazó amerikai üzletember, a Space for Humanity támogatásával utazó egyiptomi biotechnológiai mérnök, Sara Sabry és Steve Young ausztrál üzletember utaznak. Kilövésüket itt lehet megnézni:

link Forrás

A hatodik Blue Origin járat majdnem napra pontosan egy évvel a cég első űrturistajárata után indult ma útnak. Az első kereskedelmi űrjáraton a cégalapító Jeff Bezos mellett hárman szállnak be az űrhajóba: hat évvel fiatalabb öccse, Mark Bezos; a 82 éves Wally Funk, aki már az 1960-as években a NASA űrprogramjában edződött, de nőként nem engedték az űrbe; valamint egy meg nem nevezett személy, aki 28 millió dollárt fizetett egy aukción azért, hogy a Blue Origin első űrturistái között lehessen.

Az egyiptomi biotechnológiai mérnököt, Sara Sabry-t ösztöndíjjal a világűrbe juttató Space for Humanity első ösztöndíjasa, a mexikói-amerikai Katya Echazarreta ugyancsak mérnökként dolgozik, a most 27 éves villamosmérnök június 4-én vett részt a saját űrugrásában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás