Dél-Korea is célba vette a Holdat

2022.08.05. · tudomány

A Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), más néven Danuri szondát augusztus 4-én indították útjára egy SpaceX Falcon9-es rakétával. Az indítórakéta darabjai már rendben földet értek.

A Danuri Dél-Korea első holdszondája, amely fontos mérföldkő az ország űrkutatási tevékenységében, írja a space.com. Ezzel alapozzák meg ugyanis annak lehetőségét, hogy 2030-ra automatizálják a holdra szállást. Bár a projekt elsősorban a technológiák bemutatására irányul, a szonda jelentős kutatási munkát is végez majd Hold körüli pályáján. Hat különböző műszert szállít, amelyekkel az egyéves küldetés alatt számos mérés végezhető majd el. Vizsgálják például a Hold mágneses terét, illetve feltárják a lehetséges Holdra szállási pontokat is. Emellett a ShadowCam segítségével, amely a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter fedélzetén lévő LROC kamerarendszeren alapul, de annál jelentősen érzékenyebb, vízjég után kutatnak majd a kráterekben.

link Forrás

A kilövés során minden a tervek szerint haladt, a rakéták már biztonságban földet értek, a terveknek megfelelően. Most hosszú várakozás indul, a Danuri ugyanis csak december közepén érkezik meg a Holdra. A szonda üzemanyag-takarékos kerülőúton közelíti meg az égitestet. és egy hónappal a NASA apró CAPSTONE szondája után áll Hold körüli pályára.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás