Szemeket az égre, indul az augusztusi csillaghullás!

2022.08.05. · majom

Három éve indult az Egy hét a csillagok alatt programsorozat két szegedi csillagász nappalijából, idén pedig már 100 ezer emberhez szólnak országszerte. A ma induló esemény tíz napon át várja az érdeklődőket távcsöves programokkal, hullócsillag-számlálással, csillagászati előadásokkal, csillagképmustrákkal és planetáriumi bemutatókkal.

Mindenkinek érdemes lesz a következő két hétben az égre emelnie a tekintetét, nemcsak a csillagászoknak, mondta az esemény csütörtöki megnyitóján Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. A Perseidák ugyanis a következő hetekben a kevésbé fényszennyezett országrészeken szabad szemmel is tanulmányozhatók lesznek éjszaka.

Kiss László az esemény megnyitóján
photo_camera Kiss László az esemény megnyitóján Fotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

A cél, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét

A szervezők már az induláskor megfogalmazták, hogy minél több ember számára szeretnék elérhetővé tenni a csillagászat megismerésének lehetőségét. Ugyanígy céljuk, hogy mind többen tapasztalják meg a Galilei-élményt, vagyis az első távcsöves égvizsgálat élményét, ami a Perseidák érkezése idején különösen látványos lehet.

Már 2020-ban, rövid szervezés után, sikerült 25 helyszínen 4000 résztvevőt fogadniuk, az idei tervek viszont jóval ambíciózusabbak. Hogy minél többen ismerkedjenek meg a csillagászattal, országszerte 85 helyszínen 60 csapat várja az érdeklődőket összesen 180 olyan programmal, amelyek a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt érdekelhetik.

A csillaghullás távcsővel, de szabad szemmel is jól látható lesz
photo_camera Távcsöves bemutatók az ország összes csillagvizsgálójában lesznek. Fotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

Bár az ország nagy csillagvizsgálóinak éjszakai programjaira már hetekkel ezelőtt elfogytak a jegyek, a nappali eseményekre még akadnak szabad helyek. A kisebb csillagvizsgálókban, illetve az országszerte kihelyezett távcsövekkel pedig szintén látványos égi jelenségek figyelhetők meg. A pécsi Zsolnay negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet és a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullástárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés megyei vagy
a Szentesi városi könyvtár bemutatói vagy a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn, távol a város fényeitől.

Idén augusztus 13-án pedig érdemes lesz felkészülten, de akár teljesen önállóan is nekivágni az éjszakának, és egy pokrócon elterülve vizsgálni a csillagos eget egy fényszennyezéstől védettebb helyen. Aznap éjjel lesz a leglátványosabb a Perseida-raj, akár óránként 120 hullócsillaggal, amelyek kb. a fele lesz látható, írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogja. Az észlelést ugyanakkor megnehezíti, hogy pontosan teliholdkor érkeznek a hullócsillagok.

Az összes program az alábbi térképen érhető el. Mivel az események sora folyamatosan bővül – a szervezők továbbra is várják a csatlakozó közösségek és csillagászati egyesületek jelentkezését –, érdemes a honlapon követni a tervezett programokat augusztus 5. és 14. között.

link Forrás

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás