A Földbe csapódó aszteroidák is hozzájárultak az óceánok kialakulásához

2022.08.16. · tudomány

A Hayabusa-2 japán űrszonda két évvel ezelőtt érkezett vissza a Földre egy hatéves misszió után. Feladata az volt, hogy a Naprendszer egyik aszteroidájáról, a Ryuguról gyűjtsön mintát, és küldetése sikerrel járt: a begyűjtött kb. 5,4 grammnyi kőzet azóta is kutatások tárgya, írja a phys.org.

A minta azért is különleges, mert szinte szennyeződésmentes, így vizsgálata segíthet a Naprendszerben zajló korai folyamatok megértésében is.

A Nature Astronomyban publikált friss kutatásukban Motoo Ito, a Japán Tengeri és Földtudományi Technológiai Ügynökség (JAMSTEC) kutatója és munkatársai az óceánok földi megjelenését kapcsolják össze az aszteroidákkal. A tanulmány szerint a leggyakrabban előforduló, C típusú (széntartalmú, szilikátos összetételű) aszteroidák lehetnek a földi víz egyik forrása, de leszögezik, hogy nem az egyetlenek.

Összetétele alapján megállapították azt is, hogy az Ryugu a Naprendszeren külső részéből származhat, így arra következtetnek, hogy a Földön ismert víz egy részének eredete is hasonló. A kutatók szerint jelenleg ez az aszteroida a legtisztább minta, amellyel a Naprendszer folyamatainak és a földi élet kialakulásának megértésén dolgozhatnak, ezért a vizsgálatokat tovább folytatják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás