Nyomasztó fotókon a világ leghosszabb hőhulláma, ami már több mint 70 napja tart Kínában

2022.08.25. · tudomány

Már több mint 70 napja nem akar enyhülni a kánikula és az aszály Kína egyes, főleg déli területein – ilyen hosszú hőhullámot a világon sehol nem tapasztaltak még a modernkori feljegyzések alapján. Az extrém időjárási események történelmével is foglalkozó klímakutató, Maximiliano Herrera a következőt mondta a Kínában június közepe óta tomboló hőségről: „Egyszerre van szó extrém intenzitású, extrém hosszúságú és hihetetlenül nagy területet érintő hőhullámról. A világ éghajlati történetében semmi sincs, ami akár csak minimálisan összehasonlítható lenne azzal, ami Kínában történik.”

A Jangce egy kiszáradt szakasza Csungking városánál
photo_camera A Jangce folyó egy kiszáradt szakasza Csungking városánál Fotó: STR/AFP

Miközben a Jangce folyóban kevesebb volt a víz, mint valaha, hat tartományban közel egymillió hektárnyi mezőgazdasági területet érintett az aszály, és augusztusban számos melegrekord megdőlt – legalább 260 állomáson rögzítettek történelmi csúcshőmérsékletet.

photo_camera A Jangce egy szakasza a keleti Csiucsiang városánál Fotó: ZHOU MI/Xinhua via AFP

Augusztus 19-én és 20-án 45 Celsius-fokot mértek Csungkingnál, Pejpej körzetben, ami a valaha volt legmagasabb hőmérséklet, amit a hszincsiangi sivatagon kívül mértek Kínában. A szecsuáni Mianjang városában augusztus 21-én 41 fokos rekordot mértek, ami pedig azért különleges, mert az előző rekord 38,8 fok körül volt, és a csúcshőmérséklet ilyen emelkedése normális körülmények között nem fordulhatna elő.

Egy farmer a Jangce folyóból szivattyúzza az öntözésre szánt vizet a délkeleti Anhuj tartomány Vuhu városában
photo_camera Egy farmer a Jangce folyóból szivattyúzza az öntözésre szánt vizet a délkeleti Anhuj tartomány Vuhu városában Fotó: ZHOU MU/Xinhua via AFP

Szintén rekordot jelent, hogy a lassan két és fél hónapja tartó hőhullám során több mint 1,37 millió négyzetkilométeres területen (vagyis Kína teljes területének közel 15 százalékán) mértek 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet. Ez nagyjából akkora területet tesz ki, mint Spanyolország, Franciaország és Németország együttvéve.

Egy farmer ellenőrzi az öntözőcsatorna vízállását a déli Kuanghszi Csuang tartomány Liucsou városában
photo_camera Egy farmer ellenőrzi az öntözőcsatorna vízállását a déli Kuanghszi Csuang tartomány Liucsou városában Fotó: LI HANCHI/Xinhua via AFP

„A globális felmelegedés miatt hozzá kell szoknunk a hőhullámokhoz. A magas hőmérsékletek korán kezdődnek, későn távoznak és sokáig tartanak, ez egyre gyakoribb lesz a jövőben” – mondta a Global Times nevű angol nyelvű kínai propagandalapnak a Nemzeti Éghajlati Központ szakértője.

photo_camera Ezt a középkori épületet általában körbeveszi a Pojang-tó vize Fotó: WAN XIANG/Xinhua via AFP

Az ország legnagyobb édesvízi tava, a Pojang-tó a száraz évszakokban rendszerint leapad, így inkább az apadás kezdete a mérvadó, ha az aszály hatását szeretnénk megnézni. Csianghszi tartomány vízügyi hivatala szerint idén már augusztus 6-án elkezdett a Pojang vízének visszahúzódása, ami nemcsak a hivatalos mérések kezdete (1951) óta megfigyelt legkorábbi időpont, hanem a 2003 és 2021 közötti átlagnál is 69 nappal korábban történt.

Kiszáradt tó Nankingban
photo_camera Kiszáradt tó Nankingban Fotó: STR/AFP

Augusztus 18-án 737 négyzetkilométeres volt a tó kiterjedése, ami több mint 2200 négyzetkilométerrel kisebb a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

photo_camera Kiszáradt tómeder Nankingban Fotó: STR/AFP

A délnyugati Csungking városában egy hegyvidéki területen négy napon át tartó tűzvészt okozott a perzselő hőség, és ennek következtében a víz- és áramszolgáltatás is megszűnt. „Az embereknek egy több mint 10 kilométerre lévő áramszolgáltató központba kell menniük, hogy feltöltsék a telefonjukat” – mondta a Reutersnek egy helyi lakos.

Víztartályt szállító kocsi Csungkingban
photo_camera Víztartályt szállító kocsi Csungkingban Fotó: HUANG WEI/Xinhua via AFP

Az ivóvizet autókkal, tartályokban szállítják a háztartásokba, több helyen pedig a tűzoltóságot is bevetették, hogy segítsen az ivóvízelosztásban.

photo_camera Ivóvízosztás tartályokból Fotó: HUANG WEI/Xinhua via AFP
Tűzoltók vízosztása a délnyugat-kínai Kujcsou tartomány Csienhszi városában
photo_camera Tűzoltók vízosztása a délnyugat-kínai Kujcsou tartomány Csienhszi városában Fotó: FAN HUI/Xinhua via AFP

Bár a kínai Nemzeti Meteorológiai Központ szerdán narancssárgára minősítette vissza az országos hőségriasztást a 12 egymást követő napon át tartó vörös riasztás után, a hőmérséklet több helyen továbbra is 40 fok fölött van Csungkingban, Szecsuánban és a Jangce-medence más területein. Egy szecsuáni állomáson például szerdán 43,9 Celsius-fokot mértek, ami a tartományban valaha mért legmagasabb érték.

A hőség ellen védekező járókelők a dél-kínai Kanton városában
photo_camera A hőség ellen védekező járókelők a dél-kínai Kanton városában Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Az állatkertekben is mindent megtesznek azért, hogy az ott élő állatok bírják a hőséget – az állatok jégkockákra és nagyobb jégtömbökre támaszkodva, valamint ventilátorok közelébe helyezkedve hűsölnek.

photo_camera Egy kantoni szafaripark óriáspandája egy nagy jégtömbön terült el Fotó: HUANG GUOBAO/Xinhua via AFP
photo_camera Az állatpark koalái pedig a ventilátornál hűsölnek Fotó: HUANG GUOBAO/Xinhua via AFP

Kína ugyan élen jár a vízenergiában, és az ország energiamixének 17 százalékát ez teszi ki, az aszály a vízenergia-termelésben is fennakadást okozott, ezért több tartományban a megszokotthoz képest 10-15 százalékkal növelték a fosszilis erőművek termelését. Az energiahiány miatt több városban úgy döntöttek, a megszokott díszkivilágítást egy ideig hanyagolják.

Sanghaj híres sétánya, a Bund is csak minimális világítást kap a legforróbb napokon.
photo_camera Sanghaj híres sétánya, a Bund is csak minimális világítást kap a legforróbb napokon. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP