Szinte a semmiből növeszthetnek új szerveket az emberi szervezeten belül

2022.08.26. · tudomány

A beteg májhoz közel eső nyirokcsomókat használja fel az az új egészségügyi technológia, aminek révén szinte a semmiből képezhetnek új szerveket a páciensek testén belül. Az eljárást először egy súlyos májbetegségben szenvedő páciensen fogják tesztelni, aki így új, egészséges májhoz juthat.

Az MIT Technology Review-ban jelent meg a hír arról, hogy egy bostoni páciens lehet az első, akiben mesterséges szervet növesztenek a kísérleti eljárással. A technológiát biztosító vállalat, a LyGenesis a szervek környékén található nyirokcsomók segítségével növesztene új szerveket, májt, vesét vagy akár hasnyálmirigyet azokban a páciensekben, akiknek létfontosságú szervei végzetesen károsodtak. A cég ígérete szerint így egyetlen egészséges donorszervből több tucat új szerv születhet a rászoruló páciensekben.

A máj van a középpontban

Bár a technológia valószínűleg lehetővé teszi más szervek létrehozását vagy regenerálását is, a kutatók elsődleges célja, hogy a máj létrehozásában fejlődjenek. Ehhez az elmúlt tíz évben eredményes kutatásokat folytattak egereken, sertéseken és kutyákon is. A növekedésnek indított új szervek a szervezet természetes szabályozórendszerének köszönhetően nem nőnek a végtelenségig, így maximum az eredeti májméretet érhetik el a beavatkozással.

Az eljárás nemcsak a károsodott májat pótló új szerv létrehozására, hanem a roncsolódott máj állapotának javítására is alkalmas lehet. Egy 2020-as, sertéseken végzett kísérlet megmutatta, hogy a nyirokcsomókba fecskendezett egészséges májsejtek támogatták a károsodott máj felépülését és a keringés helyreállítását.

A kutatások azt is bizonyították, hogy ha az eredeti szerv képes regenerálódni, akkor a nyirokcsomókba fecskendezett egészséges sejtek nem indítják el új máj növekedését, hanem bekapcsolódnak a sérült máj regenerációjába, írja a Technoblender.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás