Az évszázad végére a homokos tengerpartok közel fele eltűnhet Európában

2022.08.31. · tudomány

A klímaváltozás és az emberi tevékenység következtében eltűnhet a homokos tengerpartok jelentős része Európában – olvasható a Másfélfok mai összefoglalójában. A legfrissebb IPCC-jelentésre építő beszámoló szerint

  • a túlzott beépítettség és az üledékutánpótlás elégtelensége miatt Európa homokos partjainak a 27-40 százaléka folyamatosan pusztul,
  • a jelenlegi kibocsátási trendeket folytatva a világ homokos partjainak akár a fele is eltűnhet a század végére,
  • a parti elöntés veszélyének kitett népesség elérheti a 10 milliót,
  • a parti elöntés miatt szenvedett anyagi károk a század végére elérhetik az évi 960 milliárd eurót.

A homokos partok területének a csökkenését elsősorban a folyópartok és tengerpartok közvetlen közelének beépítése okozza. Az épületek, utak, gátak miatt a folyók és a tenger üledékének természetes áradása nem tud megvalósulni. Bár a homokos partok területének a csökkenése akár a turizmust is alááshatja, a valódi veszélyt az jelenti, hogy üledék híján sok partszakaszt nem véd meg semmi az eróziótól. Emiatt megnő a hatalmas áradások veszélye, ami nemcsak emberéleteket tesz kockára, hanem például az épített környezetet is.

„A Földközi-tenger alacsonyan fekvő partvidékein található 49 UNESCO világörökségi helyszín (pl. a ciprusi Paphos, az olasz Siracusa, a máltai Valletta) közül már ma 37-et fenyeget egy 100-évente egyszer előforduló nagyáradás, és 42-t a parti erózió. A század végére az árvízkockázat 50%-kal, az eróziós kockázat pedig 13%-kal nőhet átlagosan a régióban” – írják az elemzésben.

Kiszáradhat-e a Balaton? Mik lesznek a klímaváltozás hatásai a tóra? Mennyi betont bír még el a part? Lehet-e a Balaton tízmillió magyar tengere? Szeptember eleji tudományos estünkön a Balaton ökológiáját, gazdaságát, társadalmát és a tóval kapcsolatos legsúlyosabb problémákat vizsgáljuk vezető magyar kutatók és szakemberek segítségével. Lesz mellé zene, bár és csevej. Gyertek! A részleteket itt találod, jegyet itt tudsz venni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás