Az utóbbi száz év legnegatívabb vízmérlegét jegyzik idén a Balatonnál

2022.08.31. · gazdaság

Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz tette közzé néhány napja a Balatonról készített legutóbbi műholdképét, amelyet a szervezet azzal kommentált, hogy a tó a pusztító aszályos időszak miatt az elmúlt száz év eddigi legnegatívabb vízmérlegét kénytelen elkönyvelni.

Ez azt jelenti, hogy sosem volt még ilyen alacsony a bejövő csapadék mennyisége a vízrendszerből elpárolgó vagy elfolyó vízmennyiséghez képest.

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese még márciusban azt mondta, a Balaton vízmérlege a mérések kezdetétől, 1921-től 2000-ig tartó időszakban nemigen volt negatív, azóta viszont többször is előfordult, legutóbb éppen a tavalyi évben.

photo_camera Forrás: Qubit/Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Lábdy a klímaváltozás számlájára írta a jelenséget, ahogy azt is, hogy

  • az átlaghőmérséklet 1 fokkal emelkedik a térségben;
  • a nyári hónapokban az átlagostól akár 4 fokkal melegebb hőmérsékletek mérhetők;
  • változik a csapadék eloszlása;
  • csökken a tóba érkező hozzáfolyások mértéke;
  • és nő a párolgás mértéke is.

Ehhez képest az idei legalacsonyabb vízállás meg sem közelíti a 2003-ban vagy 2012-ben mért rendkívüli értékeket.

A baloldali ábrán a sötétkék szín az éves átlagot, a világoskék az éves minimumot jelöli.
photo_camera A baloldali ábrán a sötétkék szín az éves átlagot, a világoskék az éves minimumot jelöli. Forrás: Qubit

* * *

Kiszáradhat-e a Balaton? Szeptember eleji tudományos estünkön a Balaton ökológiáját, gazdaságát, társadalmát és a tóval kapcsolatos legsúlyosabb problémákat vizsgáljuk vezető magyar kutatók és szakemberek segítségével. Elfogyhat-e a víz a tóból, fenntartható-e a jelenlegi vízszintszabályozás? Mik lesznek a klímaváltozás helyi hatásai? Mi lesz a nádasokkal és a tó élővilágával? Mennyi betont bír még el a part? Lehet-e a Balaton tízmillió magyar tengere? Kiszámolható-e, hogy mennyit ér nekünk a tó? Ilyen kérdésekre keressük majd a választ. Lesz mellé zene, bár és csevej. Gyertek! A részleteket itt találod, jegyet itt tudsz venni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás