Így kell precíz tudományossággal felrobbantani egy lovat!

2022.09.02. · majom

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Erdészeti Szolgálata alaposan felkészíti dolgozóit a terepi munkára. Az IFL Science szerint máig hatályos az az 1995-ben kiadott útmutató, amely felkészíti a hivatásos erdőkerülőket arra, hogy mit tegyenek, amennyiben lótetemre bukkannak gondjaikra bízott területen.

Az Iowai Állami Egyetem honlapjára feltöltött kiadvány szerint a turisták által sűrűn látogatott erdőkben nem szerencsés a természetre bízni az elpusztult nagy testű állatok testének lebontását, mivel azok nagy távolságokról is oda csalhatják az emberekre is veszélyes medvéket.

A kiadvány Állati tetemek megsemmisítése robbanóanyaggal (Obliterating Animal Carcasses With Explosives) című fejezete szerint az elhullott állatok tetemének elszállítása ugyan előnyösebbnek tűnhet, de a terepviszonyok gyakran nem teszik lehetővé ezt, ezért célszerűbb robbanóanyagot használni a munka elvégzéséhez. Az útmutató a „speciálisan kifejlesztett, robbanóport tartalmazó tekercsek” alkalmazását javasolja, amelyeket az erdő- és bozóttüzek elhárítására létrehozott National Wildfire Coordinating Group egységei használnak a vadtüzek útjában lévő éghető anyagok eltakarítására.

Az Állati tetemek megsemmisítése robbanóanyaggal című kiadvány lótetemekről szóló fejezetének első oldala
photo_camera Az Állati tetemek megsemmisítése robbanóanyaggal című fejezet lótetemekről rendelkező részének egyik oldala Forrás: iastate.edu

Ha nem égető a medveveszély, akkor ezekből elegendő 1 font, vagyis 0,45 kilogramm is a tetem szétszóratásos eliminálásához. Ehhez az erdészeti szolgálat munkatársainak a robbanóanyagot az elülső és hátulsó lábak, valamint a törzs és a fej alá kell helyezniük. Az útmutató felhívja a figyelmet arra, hogy a patkókat, amennyiben a tetem életében patkolva volt, még a detonáció előtt távolítsák el az állat patáiról, máskülönben növelik a veszélyes fémtörmelék képződésének esélyét. Abban az esetben, ha nem lehetséges robbanóanyagot juttatni a tetem alá, akkor az előírtnál jóval több helyezendő az állati testre.

A precíz sorvezető szerint akkut medveveszély esetén a szétszóratás kevésnek bizonyulhat, mert a szerves hulladék ilyenkor több, mint egy nap alatt enyészik csak el a természetben. „A legtöbb nagyméretű állati tetemet 20 font (9 kilogramm) robbanóanyaggal megfelelően el lehet tüntetni, azonban a teljes eltüntetés biztosításához 40-55 font (18-25 kilogramm) ajánlott” – idézi a cikk az útmutatót.

Az IFL Science végezetül emlékezteti olvasóit az Egyesült Államokban állítólag jól ismert precedensre, amikor 1970-ben Oregonban egy partra sodródott bálna tetemét próbálták hasonló módszerrel eliminálni a hatóságok. Az évtizedek múltán is emlékezetes akcióról televíziós felvétel is készült. Az eredmény az alábbi videóból kiderül.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás