The Beginning of a Beautiful Friendship: II. Erzsébet és Sir David Attenborough csodálatos története

2022.09.10. · tudomány

Ahogy a nagyvilágban, úgy hazájában is mély tisztelet övezi a leginkább természetfilmjeiről tudóst, Sir David Attenborough-t. Bár az 1960-as években, a BBC vezető alakjaként még azzal vádolta a királyi családot, a folyamatos szereplésekkel rombolják a monarchia körüli misztikumot, és ezzel a saját helyzetüket és megítélésüket gyengítik, később egymásra találtak: II. Erzsébet királynő 1985-ben lovaggá ütötte Attenborough-t, majd 2022-ben Károly herceg egy még magasabb lovagi fokozattal erősítette meg a rangját, a kettő között, 2005-ben pedig az Order of Merit rendjelet adományozta neki személyesen a királynő.

Sir David Attenborough a királynő által adományozott Order of Merit rendjellel járó medállal, II. Erzsébet mellett 2005 júniusában, a londoni Buckingham-palotában
photo_camera Sir David Attenborough a királynő által adományozott Order of Merit rendjellel járó medállal, II. Erzsébet mellett 2005 júniusában, a londoni Buckingham-palotában Fotó: FIONA HANSON/AFP

Az egymástól néhány nap különbséggel született II. Erzsébet (1926. április 21.) és David Attenborough (1926. május 8.) az évek során valószínűtlen barátságot kötött, és minden egyes találkozásukról szokatlanul jó hangulatú képek és felvételek születtek. Attenborough ezt 2018-ban azzal tetézte, hogy közös filmet készített a királynővel – az ITV-n bemutatott The Queen's Green Planet (A királynő zöld bolygója) az utolsó éveiben számos természet- és környezetvédelmi ügyben fellépő Erzsébet erdővédelmi projektjét mutatta be.

A legendás tévés ismeretterjesztő és a királyi család kapcsolata még 1958-ban kezdődött, amikor II. Erzsébet gyermekei, Károly herceg és Anna hercegnő végigjárta a BBC stúdióit, és az ekkor a londoni állatkerttel közösen világjáró természetfilm-sorozatot (Zoo Quest) készítő Attenborough megismertette az ifjakkal a Cocky névre hallgató kakaduját.

link Forrás

Attenborough 1965-ben került még szorosabb kapcsolatba az uralkodókkal, amikor elvállalta a frissen alakult BBC 2 csatorna vezetését. Nem is kellett sokat várni, hogy egymásnak feszüljön a királyi család és a szakmaiságából lejjebb adni nem kívánó tévéfőnök. A BBC 1969-ben készítette el The Royal Family (A királyi család) című dokumentumfilmjét, amellyel kapcsolatban csak annyit írt a BBC főigazgatójának: „Remélem, tudod, hogy ezzel a filmmel kinyírod a monarchiát.”

Attenborough-nak nem tetszett, hogy Fülöp herceg beengedte a tévé stábját a Buckingham-palotába, ugyanis ahogyan azt a BBC vezérének írt levelében – antropológiai metaforával élve – kifejtette: „Az egész intézmény a misztikumtól függ és a törzsfőnöktől a kunyhójában. Ha a törzs tagjai belátnak a kunyhóba, akkor a törzsfőnökség egész rendszere sérül, és a törzs végül felmbomlik.” Ha a bemutatott dokumentumfilm nem is vetett véget a monarchiának, abban sokan egyetértenek, hogy az adás megnyitotta az utat annak a szélsőséges sajtó- és közfigyelemnek, ami a későbbi évtizedekben övezte, és övezi a mai napig a királyi családot.

link Forrás

A következő években Attenborough figyelmét teljesen lekötötte a BBC természettudományos részlegében való munkássága, a hetvenes évektől pedig a jól ismert stílusát bevezető dokumentumfilmjeivel foglalkozott, így ilyen csörtékre sem maradt ideje – cserébe olyan megkerülhetetlen alakja lett a brit televíziózásnak és természetfilmezésnek, hogy addigi karrierjének elismeréseképp 1985-ben lovaggá ütötte őt II. Erzsébet.

Idővel láthatóan enyhültek a feszültségek a két fél között, ami odáig fajult, hogy II. Erzsébet 1986-tól kezdve Attenborough-ra bízta a hagyományos karácsonyi tévés bejelentkezésének elkészítését. A közös munkát 1991-ig folytatták, és bár a jelek szerint jó volt a kapcsolatuk, a Hello! magazin beszámolója szerint akadtak nézeteltérések. Egyik évben például a királynő öltözete miatt feszültek egymásnak: Erzsébet rikító zöld ruhát választott, de Attenborough ezt túlzásnak tartotta, főleg a hasonló színű stúdióháttér fényében, és hozatott helyette neki egy barna ruhát. „Nektek, a médiában dolgozó embereknek nem lehet megfelelni. Az egyik része azt mondja nekem, hogy viseljek színeset, hogy kitűnjek a tömegből, aztán jöttök ti, és azt mondjátok, hogy ilyen fakó és jellegtelen ruhát kell felvennem” – mondta a királynő a Hello! magazin beszámolója szerint.

Miközben Attenborough a 90-es és 2000-es éveket élete legnagyobb alkotásainak elkészítésével töltötte, és a BBC-s közegből kitörve abszolút világhírre tört, nem igazán lehetett együtt látni Erzsébet királynővel (a fent említett Order of Merit átadásán kívül), de a 2010-es évektől kezdve egyre többször lett hivatalos a Buckingham-palota különböző rendezvényeire.

Helen Mirren színésznő és David Attenborough találkozik a királynővel egy kulturális rendezvényen a Buckingham-palotában, 2014 februárjában
photo_camera Helen Mirren színésznő és David Attenborough találkozik a királynővel egy kulturális rendezvényen a Buckingham-palotában, 2014 februárjában Fotó: YUI MOK/AFP

A legnagyobb híre talán annak a találkozásuknak volt, amelyen a képek alapján jó hangulatban találták egymást, miközben egy olyan ügy mellett álltak ki, amely mindkettőjüknek nagyon fontos: a Buckingham-palotában 2016 novemberében tartott rendezvényen Erzsébet erdővédelmi-faültetési kezdeményezését, a The Queen's Commonwealth Canopyt mutatták be.

Az est folyamán Attenborough is felszólalt, és beszédében a királynőt méltatta: „Szerencsések vagyunk, hogy még mindig gondol a jövőre, és arra, hogyan lehet ezt a világot jobbá tenni.”

II. Erzsébet és David Attenborough a Buckingham-palotában, a királynő erdővédelmi projektjének bemutatóján, 2016 novemberében
photo_camera II. Erzsébet és David Attenborough a Buckingham-palotában, a királynő erdővédelmi projektjének bemutatóján, 2016 novemberében Fotó: YUI MOK/AFP

A természettudós annyira beleélte magát az addigra 40 ország elköteleződésével zajló projektbe, hogy egy közös filmet is összehozott a királynővel, aminek egy részében a Buckingham-palota kertjében sétálgatnak a fákról és növényekről beszélgetve, másik részében pedig az erdősítő programot népszerűsítik.

A brit független tévéhálózaton, az ITV-n leadott dokumentumfilm, a The Queen's Green Planet alapján ekkorra már teljesen bensőséges, jó hangulatú baráti viszony alakult ki közöttük – a Times azt írta a filmről, hogy a királynőt ritkán látni ennyire jókedélyűnek és felszabadultnak.

link Forrás

Az elmúlt években ki tudja már hányadik aranykorát éli a 96 éves Sir David Attenborough, aki nemcsak a legmodernebb technológiákat kiaknázó filmjeivel hívja fel a figyelmet magára, és persze az általa képviselt természet- és környezetvédelmi ügyekre, hanem különböző fórumokon is rendre felszólal, és apokaliptikus víziókkal igyekszik cselekvésre késztetni az emberiséget.

Többek között az óceánok műanyagszennyezésének problémájáról is gyakran szót ejt, és az ezen a területen végzett fáradhatatlan munkájáért 2019-ben megkapta a Chatham House-díjat, amelyet személyesen II. Erzsébet adott át neki a londoni gálán. „Sir David, ez a díj az Ön sokoldalú tehetségét ismeri el, és nekünk, akik egy bizonyos generációhoz tartozunk, örömet okoz, hogy bizonyítja, a kor nem akadálya annak, hogy pozitív hatással legyünk másokra” – mondta a királynő a díjátadón.

II. Erzsébet királynő átadja David Attenborough-nak a 2019-es Chatham House-díjat Londonban, 2019 novemberében
photo_camera II. Erzsébet királynő átadja David Attenborough-nak a 2019-es Chatham House-díjat Londonban, 2019 novemberében Fotó: EDDIE MULHOLLAND/AFP

Hogy Attenborough idővel mennyire bejáratos lett a királyi családba, azt jól jelzi, hogy a királynő és fia, Károly herceg (ma már III. Károly király), mellett még egy generációval lejjebb is tudott szövetséget kötni: Vilmos cambridge-i herceggel közösen hozták létre az Earthshot Prize nevű díjat környezetvédelmi törekvések támogatására – az alapítók szeretnék, ha ez a környezetvédelem Nobel-díjaként híresülne el.

Sir David Attenborough látogatása a hercegi párnál Londonban 2020. szeptember 24-én. A 7 éves György a padon ül.
photo_camera Sir David Attenborough látogatása a Vilmos herceg és Katalin hercegné otthonában, Londonban 2020 szeptemberében. A gyerekek: György herceg, Lajos herceg és Sarolta hercegnő. Fotó: Kensington-palota/AFP