Attenborough és Vilmos herceg létrehozták a környezetvédelem Nobel-díját

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Sir David Attenborough, a világ legismertebb környezetvédője és Vilmos herceg, a világ legismertebb hercege összefogtak a bolygó védelméért: egy ötvenmillió fontos környezetvédelmi alapot hoztak létre, amellyel az innovatív környezetvédelmi törekvéseket akarják támogatni. Az Earthshot Prize az eddigi legnagyobb ilyen célú támogatás, az alapítók azt remélik, hogy idővel a környezetvédelem Nobel-díjaként fogják majd emlegetni.

A díj a John F. Kennedy által meghirdetett Moonshot-programról kapta a nevét, csak itt nem az a cél, hogy embert juttassanak a Holdra, hanem az, hogy megtartsák az embert a Földön. Vilmos herceg szerint akkor, ha minden változatlanul marad, visszafordíthatatlan károkat okozunk a bolygónak, ha viszont az emberiség kihasználja a benne rejlő lehetőségeket, a következő tíz évben megváltoztathatjuk az emberiség és a Föld jövőjét. 

Öt kategória, ötmillió font

A díjat egy mindeddig példátlan nemzetközi összefogás finanszírozza, a támogatók között szerepel Jack Ma alapítványa és a Marc és Lynne Benioff jótékonysági alapja is, de a támogatók között ott van a WWF és a Greenpeace is. A díjat öt kategóriában osztják majd ki tíz éven keresztül, mindegyik nyertes egymillió fontot fordíthat majd a nyertes projektre. Az öt kategória:

  • A környezet védelme és helyreállítása
  • A levegő védelme
  • A tengerek védelme
  • A környezetszennyezés visszaszorítása
  • A klíma védelme

Attenborough szerint olyan projektekkel is lehet majd pályázni, amelyek elsőre meglepőnek vagy hülyeségnek tűnnek: könnyen lehet, hogy hosszabb távon ezek is hasznosnak bizonyulnak majd globális szinten. Vilmos herceg szerint a díj ösztönözheti azokat is, akik szeretnének valamit tenni a bolygó megmentéséért, de eddig nehezen indultak neki. Vilmos szerint az utolsó pillanatban vagyunk: a korallzátonyok pusztulnak, az őserdőt kivágják, a sarkvidék pedig soha nem látott mértékben olvad.

Példátlan pusztítás, példátlan összefogás

Ha nem lenne elég egy herceg és egy lovaggá ütött zoológus, a díj népszerűsítéséhez nagykövetként különböző hírességek is csatlakoznak majd a világ minden tájáról. Attenborough szerint itt élet-halál kérdésről van szó: a természetbúvár arra figyelmeztet, hogy az emberiség történetében mindeddig példátlan katasztrófa a bolygó pusztítása. Az Earthshot egyelőre nem fogalmaz meg konkrét elvárásokat: az alapítók azt remélik, hogy a díj hatására olyan ötletek születnek majd, amelyek 2030-ra érezhetően javítanak majd a Föld állapotán. 

A díjra november elsejétől nevezik majd a jelölteket, az öt szerencsés nyertest jövőre tüntetik ki Londonban. A következő tíz évben minden alkalommal máshol rendezik meg a díjátadót, ezzel is hangsúlyozva, hogy nem lokális, hanem globális problémákra keresnek megoldásokat.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: