Indul a második Vitaméta

2022.09.15. · tudomány

Folytatódik a Vitaméta nevű gimnazistáknak indított országos vitaverseny, amelyre október 2-ig lehet a megmérettetés honlapján jelentkezni.

„A tavalyihoz hasonlóan az őszi felkészítő kurzusokkal indul a szezon, ezeken a csapattagok megismerkedhetnek a strukturált vitázás elméletével és gyakorolhatják is azt. Az idei évadban kétszer tartunk meg minden szemináriumot: egyszer a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban a budapesti, online pedig a vidéki jelentkezőknek” – mondta Orbán Gyula, a Fazekas Gimnázium 11. osztályos matematika tagozatos diákja, a tavalyi döntő főszervezője.

December 10-én egynapos próbaversenyt rendeznek a szervezők. Az egynapos megmérettetésen a jelentkező csapatok tét nélkül gyakorolhatják milyen is élesben a strukturált vitaverseny. A 2023. március 4-én és 5-én tartandó országos döntő nyertes csapata utazhat a vita Európa-bajnokságra.

A Vitaméta döntője
photo_camera A Vitaméta tavalyi döntője Fotó: Solti Ábel

A verseny a brit parlamenti vagyis a British Parliamentary (BP) viták szabályait követi. Ez a világszerte legtöbbet használt strukturált vitaforma. A legnagyobb nemzetközi vitaverseny, a World Universities Debate Championship is ebben a rendszerben zajlik. A szabályok szerint két oldal vitatkozik arról, hogy kívánatos volna-e, hogy a szóban forgó indítvány hatályba lépjen. Az indítványt mindig a kormányoldal támogatja (pro) és az ellenzék ellenzi (kontra). Mindkét fél célja, hogy meggyőzze a T. Házat, azaz a zsűrit, a saját igazáról.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás