Zöld fordulat a Samsungnál: a techcég 2050-re zéró karbonkibocsátást ígér

2022.09.15. · TECH

Csütörtöki közleménye szerint 2030-ra zéró kibocsátóvá válik a dél-koreai Samsung mobiltelefonos, televíziós és elektornikai üzletága – írta meg az AP hírügynökség. A világ legnagyobb okostelefon- és memóriakártya-gyártója az évszázad közepére a teljes gyártási folyamata kizöldítését ígérte, nemcsak Dél-Koreában, hanem a világon mindenhol.

A dél-koreai techóriás a RE100 kampányhoz csatlakozva vállalt nagyot, olyan cégekhez csatlakozott, mint az Apple, a Microsoft, az Unilever vagy a H&M. Az RE100 olyan vállalatokat és szolgáltatókat tömörítő szervezet, amelyek vállalták, hogy teljesen átállnak a megújuló energiaforrások, például a nap- vagy szélenergia felhasználására. Nem a Samsung az egyetlen dél-koreai vállalat, amely néhány éven belül teljes gyártási folyamatát zöld energiából fedezné, az RE100-hoz idén csatlakozott a Hyundai és a Kia is. A Samsung elköteleződése viszont azért is figyelemre méltó, mert az RE100 kezdeményezéshez csatlakozott vállalatok közül a dél-koreai techcéget tartják a legnagyobb energiafelhasználónak.

Ígérete szerint a Samsung 2030-ig 5 milliárd dollárt invesztál abba, hogy a cég drasztikusan csökkentse a karbonkibocsátását. Megreformálják a vállalat hulladék- és vízgazdálkodását, új technológiák bevezetésével fogják vissza a gyártásuk és termékeik energiaigényét, aminek eredményeként nemcsak a karbonlábnyomuk csökken jelentősen, hanem termékeik, például memóriakártyáik is hatékonyabbak lesznek. Hosszabb távú terveik és ígéretük szerint karbonkibocsátásukat a teljes ellátási rendszerükben és a logisztikai részlegen is drasztikusan visszaszorítják.

A magyarországi Samsung-gyár nemrégiben felgöngyölített botránysorozata alapján rá is fér a reform a cégre, amelynek gödi létesítményét 2020 márciusa óta több mint tucatszor bírságolták meg környezet- és munkavédelmi hiányosságok, víz- és környezetszennyezés miatt. Az Átlátszó oknyomozó munkája után idén kötelezték a céget és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a nyomozati jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalára.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás