Pszichopata viselkedést és dühkitöréseket válthatnak ki a testépítéshez használt szteroidok

2022.09.23. · tudomány

A testépítéshez és az atlétikai teljesítmény fokozásához használt anabolikus szteroidok – lényegében szintetikus tesztoszteronbombák – használata indulatkezelési problémákhoz vezethet, és alacsony empátiaszinttel, erőszakkal, valamint impulzív döntéshozó mechanizmussal kapcsolható össze – írta csütörtökön a Futurism.

Amerikai kutatók egy a Scientific Reports folyóiratban nyáron közzétett tanulmányban 492 fiatal férfi testépítő vizsgálata után arra jutottak, hogy a túlzott szteroidhasználat kétszeresére növelte a pszichopata viselkedés valószínűségét. Körükben nagyobb volt a kockázata a kábítószerekkel való visszaélésnek, nagyobb volt a valószínűsége a szexuális kalandoknak, és rengeteg indulatkezelési problémával küzdöttek.

A szteroidhasználattal egyenes arányban nőtt a résztvevők pszichopata viselkedésre való hajlama is. Minden újabb szteroid 19 százalékkal növelte a pszichopata jegyek valószínűségét (azt a tanulmány nem vizsgálta, hogy milyen folyamatok mennek végbe az agyban).

Nem csupán a testépítéshez használt szteroidok hatnak károsan az agy egészségére, hanem a gyulladáscsökkentésre használt gyógyszerek is. Az immunszupresszív, gyulladáscsökkentő glükokortioidok fogyasztása olyan neuropszichiátriai hatásokkal járhat, mint a szorongás, a depresszió, a mániás epizódok és a delírium. Ezeket a hatásokat egy ideje már ismeri a pszichiátria, egy augusztus végén a British Medical Journal folyóiratban publikált tanulmány azonban arra is rámutat, hogy mi lehet az oka annak, hogy bizonyos glükokortikoid-használó betegek miért tapasztalnak neuropszhichiátriai tüneteket.

A kutatók a hosszú távú szteroidos gyógyszerhasználatot és a neuropszichiátriai hatásokat az abnormális agyszerkezettel és bizonyos agyterületek zsugorodásával hozták kapcsolatba. A tanulmány szerint a szisztémás kezeléssel és belélegezve kapott glükokortikoidok az agy fehérállomány-integritásának csökkenésével hozhatók kapcsolatba, ez pedig részben alátámasztja a neuropszichiátriai mellékhatásokat.

A Futurism szerint azt érdemes ehhez hozzátenni, hogy az izomtömeget növelő anabolikus szteroidok használata önkéntes választás eredménye (bár kétséges, hogy bizonyos sportágakban ez mennyire szabad választás), míg a glükokortikoidokat az ismert viselkedéses kockázatok ellenére nagy mennyiségben írják fel az orvosok.

A szteroidok neuropszichiátriai mellékhatásainak vizsgálata mindenesetre további kutatásokat igényel, és lehet, hogy az eredmények fényében a szteroidok helyett más módszereket lesznek kénytelen keresni az orvosok az allergia és az asztma kezelésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: