Az ellenszenves alakok hajlamosabbak elhinni az összeesküvés-elméleteket

Az ellenségeskedésre és kizsákmányolásra hajlamos ellenszenves emberek nagyobb valószínűséggel hisznek az összeesküvés-elméletekben – derítette aki az Oregoni Egyetem új kutatása. A témával foglalkozó tanulmány a Personality and Individual Differences című pszichológiai szakfolyóiratban jelent meg.

Cameron Kay, a Pszichológia Tanszék doktoranduszának kutatása szerint azok az emberek, akik az úgynevezett Sötét Tetrád (Dark Tetrad) személyiségjegyekkel rendelkeznek, hajlamosabbak elhinni, hogy a brit királyi család szervezet meg Diana hercegnő meggyilkolását; hogy a holdraszállás egy az amerikaiak által megrendezett kamuesemény volt; vagy hogy az amerikai kormány egy idegen civilizáció lezuhant űrhajóját rejtegeti az 51-es körzetben.

Mindannyian a Sötét Tetrádhoz tartozunk

A Sötét Tetrádba az alábbi személyiségjegyek tartoznak:

  • machiavellizmus (manipulatív és cinikus viselkedés);
  • nárcizmus (hiúság és önmegszállottság);
  • pszichopátia (impulzív és érzéketlen viselkedés);
  • szadizmus (kegyetlenség és bántalmazás).

Kay szerint ezek a tulajdonságok többé-kevésbé minden emberre jellemzők.

„Valószínűnek tűnik, hogy azok a kellemetlen emberek, akik magas pontszámot kapnak a felméréseken ezekre a tulajdonságaikra, nagyobb valószínűséggel hiszik el az összeesküvés-elméleteket, és hajlamosabbak a furcsa hiedelmekre. Nem érzik úgy, hogy ők irányítanák az életüket. Úgy érzik, megfosztották őket a befolyásuktól, és alapvetően bizalmatlanok másokkal, valamint az olyan szervezetekkel szemben, mint például a kormányok.”

– mondta Kay.

A tanulmány elkészítéséhez Kay 500 egyetemi hallgatót gyűjtött össze az Oregoni Egyetemen. A résztvevőknek egy egyórás felmérést kellett elvégezniük, melynek során a szóban forgó tulajdonságokat, illetve az összeesküvés-elméletek iránti fogékonyságukat tesztelték. (A felmérésből – írja a Medical Xpress – végül 26 diákot kizártak.) A kérdőívben Kay az olyan tendenciákat is felmérte, mint a szokatlan hiedelmek, az élet irányításának elvesztése, a kontrollálás utáni vágy, a másokba vetett bizalom, illetve az egyediség iránti igény.

Az eredmények kiértékelése után Kay bizonyítékot talált rá, hogy a Sötét Tetrádba tartozó személyiségjegyek és az összeesküvés-elméletek iránti fogékonyság között kimutatható összefüggés van. A kellemetlenkedő alakoknak gyakrabban vannak furcsa meggyőződéseik, hajlamosabbak a fatalizmusra, és bizalmatlanabbak másokkal szemben.

Laposföldhívők adták az ihletet

Kay akkor kezdett el az összeesküvés-elméletek iránt érdeklődni, amikor 2017-ben a mesterképzésén dolgozott az Oregoni Egyetemen. Ekkor találkozott egy laposföldhívő portlandi csoporttal.

„Sokan azt gondolják, hogy az összeesküvés-elméletek hívei egyszerűen hülyék, de amikor velük beszéltem, úgy éreztem, hogy ennél többről lehet szó. Néhányan kapcsolatot akartak létesíteni másokkal. Mások csak ki akarták használni a hiszékenyebb embereket. Tudni akartam, hogy mi állhat a hiedelmek és elméletek hátterében.”

– mondta Kay. Szerinte fontos, hogy meg tudjuk határozni, miért hisznek az emberek a konteókban, mivel csak így lehet felvenni a harcot a tévképzetek és a légből kapott hiedelmek ellen:

„A hosszú távú cél az, hogy olyan módszereket találjunk, amelyekkel csökkenthetjük az összeesküvés-elméletek iránti fogékonyságot a felsorolt személyiségjegyekkel rendelkező személyek körében.”

(Címlapkép: minden konteós rémálma, a chemtrailt eregető, vakcinával lövöldöző repülő 5G torony.)

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás