A vaskorból vagy a római időkből származhat az Anglia partjainál talált horgony

2022.09.26. · tudomány

Anglia partjainál, az Északi-tenger fenekén találtak egy ősi kovácsoltvas horgonyt, amikor a ScottishPower nevű glasgow-i energiaipari cég egy tengeri szélerőműpark telepítése előtti felmérést végzett. A horgony nagyjából 1600-2000 éves lehet, a római vagy a vaskori időszakból származik.

A több mint 2 méter hosszú, kb. 100 kilogramm tömegű horgony a becslések szerint egy 500-600 tonnás hajóról származhat. A most megtalált példány hasonlóságot mutat azokkal, amelyeket más, római korból származó hajókon használtak, ezért valószínűleg ez a darab is egy nagy kereskedelmi hajóról származik, írja a Heritage Daily.

Kiemelték a tengerfenéken talált ősi horgonyt
photo_camera Kiemelték a tengerfenéken talált ősi horgonyt Fotó: Scottishpower

A horgonyt már egy 2018-as felmérésnél felfedezték a ScottishPower Renewables által Suffolk partjairól mintegy 40 kilométerre, az East Anglia ONE szélerőműpark telepítését megelőző felmérések során. 2021-ben felszínre hozták és részletes vizsgálatoknak vetik alá, többek között képalkotó eljárásokkal ellenőrzik, hogy korát és pontos származását megállapítsák. Amint az elemzések befejeződtek, a Colchesteri és Ipswicki múzeumokban lesz kiállítva.

Brandon Mason, a restaurálási és műemlékmegőrzési feladatokat ellátó Maritime Archaeology Ltd. szakembere a ScottishPowernek elmondta, hogy a majdnem 2000 éves horgony egyedülálló történelmi lelet. Ha beigazolódik, hogy valóban ennyi idős, akkor ez lehet az egyik legrégebbi és legnagyobb méretű fennmaradt példány a római korból, ami elhelyezkedésével megmutatja azt is, milyen kiterjedt hajózás folyt abban az időben a tengereken.

A horgonyt először 2018-ban találták meg a tengerfenéken a feltárási munkálatok során
photo_camera A horgonyt először 2018-ban találták meg a tengerfenéken a feltárási munkálatok során Fotó: Scottispower

A horgony egyébként nem az első értékes történelmi lelet, ami az East Anglia ONE szélerőműpark telepítését előkészítő feltárási munkálatok során előkerült. A partok mentén találtak már első világháborús eltűnt német tengeralattjárót, számos bronzkori, vaskori és római kori leletet és egy több mint 4000 éves több részből álló őskori emléket is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás