Már 7 perc tiktokozástól is jelentősen nőhet a fiatal nők testképzavara és szorongása

2022.09.29. · tudomány

Az ausztráliai Griffith Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint mindössze hét percnyi szépségipari (divat, stílus, bőrápolás stb.) tartalomfogyasztás is elég a TikTokon vagy az Instagramon ahhoz, hogy a fiatalok jelentős szégyenérzetet és szorongást éljenek át a külsőjükkel kapcsolatban.

A fiatalok testképére gyakorolt szociokulturális hatásokkal foglalkozó kutatók több mint száz, 17 és 25 év közötti nő részvételével folytatott kísérletet. Az alanyokat három csoportba osztották: az egyik szépségipari, a másik önértékelési, a harmadik utazási videókat néztek, majd mindenki egy skálán jelezte, hogyan érezte magát a megtekintések előtt és után.

„Hét perc elteltével a megjelenésre vonatkozó szégyenérzet és a külső miatti szorongás is jelentősen megnőtt a többi csoporthoz képest, tehát valóban a szépséggel kapcsolatos videók voltak azok, amelyek kiváltották a problémákat” – mondta Veya Seekis, a Griffith Egyetem kutatója.

Ezzel szemben az önértékelési videók növelték a nézők önbizalmát, vagyis Seekis szerint „ha csak néhány percig nézünk valami pozitívat, ami megerősíti, hogy jó vagy, és el kell fogadnod magad olyannak, amilyen vagy, az segíthet semlegesíteni a mérgezőbb tartalmakat”.

Az evészavar előfordulása rohamosan nő Ausztráliában, az Eating Disorders Victoria nevű szervezet például 300 százalékos növekedést tapasztalt a szolgáltatásai iránti keresletben. Bár Seekis szerint az evészavaroknak számos oka van, „őrültség lenne azt gondolni, hogy a közösségi média nem a legnagyobb” probléma.

Ausztráliában már sikerült elérni, hogy az evészavarok mellett állást foglaló hashtageket letiltsa a TikTok, és ha a felhasználók ilyenekre keresnének rá, akkor a Butterfly Foundation nevű, az egészséges testképet és az önelfogadást hirdető alapítvány elérhetőségei jelenjenek meg az appban. Az alapítvány szorosan együttműködik a nagy közösségimédia-platformokkal, de azért is küzdenek, hogy az iskolai tantervben is több szó essen a testképről és az étkezési zavarokról.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás