Az elmúlt egy évben rekordmennyiségű madárinfluenzás esetet regisztráltak az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Unió (EU) madárinfluenza-referencialaboratóriuma hétfőn tette közzé az Európára és az Egyesült Királyságra vonatkozó legfrissebb madárinfluenza-adatokat, amelyek a 2021 októberétől szeptember 9-ig terjedő időszak járványkitöréseit összegzik – írja a BBC.

Ebben az időszakban összesen 47,7 millió házi szárnyast kellett megsemmisíteni közel 2600 regisztrált járványkitörés miatt. A jelentésből az is kiderül, hogy 37 ország 3573 vadegyedében detektálták a hatóságok a vírusfertőzést Portugáliától Ukrajnáig. Az EU-ban ugyan nem jegyeztek fel emberi fertőzésre utaló esetet, idén januárban Délnyugat-Angliában előfordult egy zoonotikus megbetegedés.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a mezőgazdaságban és az állattenyésztési ágazatban dolgozókat továbbra is fokozottan fenyegeti a fertőzés veszélye.

photo_camera Madárinfluenza vírusok (arany gömböcskék) a CDC 1997-es elektronmikroszkópos felvételén Fotó: CDC

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: