Az elmúlt egy évben rekordmennyiségű madárinfluenzás esetet regisztráltak az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban

2022.10.03. · tudomány

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Unió (EU) madárinfluenza-referencialaboratóriuma hétfőn tette közzé az Európára és az Egyesült Királyságra vonatkozó legfrissebb madárinfluenza-adatokat, amelyek a 2021 októberétől szeptember 9-ig terjedő időszak járványkitöréseit összegzik – írja a BBC.

Ebben az időszakban összesen 47,7 millió házi szárnyast kellett megsemmisíteni közel 2600 regisztrált járványkitörés miatt. A jelentésből az is kiderül, hogy 37 ország 3573 vadegyedében detektálták a hatóságok a vírusfertőzést Portugáliától Ukrajnáig. Az EU-ban ugyan nem jegyeztek fel emberi fertőzésre utaló esetet, idén januárban Délnyugat-Angliában előfordult egy zoonotikus megbetegedés.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a mezőgazdaságban és az állattenyésztési ágazatban dolgozókat továbbra is fokozottan fenyegeti a fertőzés veszélye.

Madárinfluenza vírusok (arany gömböcskék) a CDC 1997-es elektronmikroszkópos felvételén
photo_camera Madárinfluenza vírusok (arany gömböcskék) a CDC 1997-es elektronmikroszkópos felvételén Fotó: CDC

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás