Újra támad Európában a madárinfluenza

2021.10.27. · tudomány

Magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa jelent meg Európa több országában – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja.

Magyarország a 2021. évi madárinfluenza járvány felszámolását követően június 10-től nyerte vissza a magaspatogenitású madárinfluenza betegségtől mentes besorolását az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásainak megfelelően.

„Ez a kedvező besorolás sem adhat azonban okot és indokot a járványvédelmi fegyelem lazítására. A vírus újbóli megjelenésének veszélye hazánkban is folyamatos készenlétet igényel a baromfitartó gazdáktól és a baromfiágazat egyéb szereplőitől. Egy újabb járvány megelőzésére kizárólag a járványvédelmi előírások maradéktalan betartásával van lehetőség” – olvasható a közleményben.

A H5N1 madárinfluenza-vírus számítógépes grafikával készült portréja
photo_camera A H5N1 madárinfluenza-vírus számítógépes grafikával készült portréja Fotó: ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

A Nébih szerint a fentiek miatt a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. „Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, kizárása, mert ilyen módon lehet minimalizálni annak kockázatát, hogy a baromfiállomány megfertőződjön a madárinfluenza vírusával”.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás