Újra támad Európában a madárinfluenza

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

Magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa jelent meg Európa több országában – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. 

Magyarország a 2021. évi madárinfluenza járvány felszámolását követően június 10-től nyerte vissza a magaspatogenitású madárinfluenza betegségtől mentes besorolását az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásainak megfelelően. 

„Ez a kedvező besorolás sem adhat azonban okot és indokot a járványvédelmi fegyelem lazítására. A vírus újbóli megjelenésének veszélye hazánkban is folyamatos készenlétet igényel a baromfitartó gazdáktól és a baromfiágazat egyéb szereplőitől. Egy újabb járvány megelőzésére kizárólag a járványvédelmi előírások maradéktalan betartásával van lehetőség” – olvasható a közleményben.

A H5N1 madárinfluenza-vírus számítógépes grafikával készült portréjaFotó: ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

A Nébih szerint a fentiek miatt a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. „Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, kizárása, mert ilyen módon lehet minimalizálni annak kockázatát, hogy a baromfiállomány megfertőződjön a madárinfluenza vírusával”.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: