Egyiptomi régészek követelik vissza a British Museumtól a rosette-i követ

2022.10.07. · tudomány

2500 aláírást gyűjtöttek egyiptomi régészek, akik azért kampányolnak, mert így szeretnék visszaszerezni a British Museumtól a rosette-i követ, amely – mint mondják – az egyiptomiak jogos tulajdona, adta hírül a Reuters.

A kétféle egyiptomi és görög feliratokkal teleírt gránitdarabot Napóleon csapatai találták meg Egyiptomban 1799-ben, a francia hadvezér-császártól az első alexandriai békeszerződés keretében kaparintották meg, jobban mondva szereztek vissza az angolok. Napóleon ugyanis épp a brit befolyást próbálta csökkenteni a Földközi-tengeri térségben, így Egyiptomban is, amikor egyik katonája Rosette mellett rátalált a gránittömbre. Akárhogy is, a rosette-i kő 1802-ben a British Museumba került.

Tudománytörténetileg a kő legfontosabb küldetése az volt, hogy az ókori egyiptomi hieroglifákat annak köszönhetően sikerült a 19. század elejétől azonosítani, hogy a rosette-i kőre három nyelven is ugyanazt a szöveget írták fel.

A rosette-i kő a British Museumban
photo_camera A rosette-i kő a British Museumban Fotó: AMIR MAKAR/AFP

Egyiptom nem most először próbálja visszaszerezni az onnan elhurcolt műkincseket, 2005-ben már hivatalosan is kérte az UNESCO közbenjárását, hogy a rosette-i kő visszakerülhessen oda, ahonnan elvitték. A sziszifuszi küzdelem akkor kezdődött, amikor Egyiptom 2003-ban kölcsönkérte a British Museumtól a rosette-i követ, amit akkor arra hivatkozva utasított el a múzeum, hogy évi ötmillió látogatójuk csalódott lenne, ha nem láthatná, amiért Londonba utazott. Az egyiptomiak álláspontja szerint a követ a britek a franciák közvetítésével nemes egyszerűséggel ellopták.

A British Museum gyarmatosítások alatt összelopott kollekciójáról és az antik műtárgyak jogi helyzetéről szólt a John Oliver-féle Last Week Tonight legutóbbi adása is:

link Forrás

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás