Videóajánló: Vadítsuk vissza Európát!

2022.10.09. · tudomány

Kik?

A 2011-ben Hollandiában bejegyzett Rewilding Europe (Európa visszavadítása) nevű nonprofit szervezetet négy magánszemély – Frans Schepers, Staffan Widstrand, Neil Birnie és Wouter Helmer – alapította. Hivatásos természetvédőként valamennyien ismerték a zárt rezervátumokat és a legfeljebb kutatók által látogatható nemzeti parki magterületeket létrehozó, megőrzésen alapuló konzervációs módszertant. Az azóta még több rejtett összefüggést feltáró akkori ökológiai eredmények alapján azt állították, hogy az emberi társadalmak a megfelelő szabályok betartásával igenis képesek együtt élni a vadvilággal.

A Rewilding Europe alapítóinak meggyőződése szerint a jelenleginél jóval nagyobb mértékben és léptékben létrehozhatók olyan ökoszisztémák, amelyekben a gazdasági tevékenység nemhogy csökkenti, de egyenesen növeli a biodiverzitást. Ehhez persze az embereknek kell alkalmazkodniuk a természeti folyamatokhoz, de ez nem jelenti azt, hogy a a halász-vadász-gyűjtögető ősök életformáját kellene élniük. Egy tudományosan megalapozott beavatkozásokkal egészséges és önfenntartó irányba terelgetett ökoszisztéma ráadásul számos üzleti lehetőséget kínál a turizmustól a növényi és állati termékekig.

Mit?

A Rewilding Europe ernyője alatt az elmúlt évtizedben komplett páneurópai hálózat jött létre. A Duna-deltától a svéd Lappföldig, a bulgáriai Rodopétől a Skót-felföldig, az Odera torkolatvidékétől a portugáliai Côa-völgyig jelenleg 10 visszavadítási program zajlik a kontinensen. Az ökológiai mellett ületi sikert is hozó holland-belga határfolyó 45 kilométeres szakaszát visszavadító projekthez hasonlóan mindenhol folyik természetközeli gazdálkodás. A kihalástól megmentett európai bölények, a rideg körülményeket jól viselő szarvasmarha- és lófajták a piacképes biotermékek mellett szavatolják az ökoszisztémák sokféleségen alapuló egészséges megújulását is,

2017 márciusában a Rewilding Europe, a BirdLife európai és közép-ázsiai tagozata, a WWF, az Európai Környezetvédelmi Iroda és a Német Integrációs Biodiverzitáskutató Intézet szövetkezett egy hosszútávú uniós élőhely-rekonstrukciós menetrend előkészítésére és megalkotására. Az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság a nem sokkal később elindított Bank on Nature projekt keretében 6 millió eurós hitelkerettel támogatta meg a hálózatot. Az átlagosnál valamennyivel alacsonyabb kamatú összegek segítik a természetközelivé alakított ökoszisztéma fenntarthatóságában kulcsszerepet játszó vállalkozásokat, legyen szó a zöld turizmusban utazó vállalkozásról, vagy természetkímélő módszerekkel dolgozó erdészeti vagy mezőgazdasági cégről.

Hol?

A Rewilding Europa YouTube-csatornáján ma már száznál is több videó található: visszavadítási kisokosok, fajbemutatók és profi természetfilmesek által készített dokumentumvideók egyaránt szerepelnek a kínálatban.

A küldetést össszefoglaló anyagra megéri pár percet rászánni:

link Forrás

Az alábbi 11 perces etűd pedig az olaszországi Középső-Apenninekben zajló projektről szóló legfrissebb beszámoló:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás