Egy friss tanulmány szerint a már feltárt amerikai bányákban is van elég a keresett ritkafémből, a tellúrból

2022.10.12. · TECH

A világszerte rohamosan terjedő megújuló energiatermeléshez szükséges berendezések gyártásához nélkülözhetetlenek az olyan ritkafémek, mint a tellúr. A kereslet növekedése akár új bányák megnyitását is indokolná, azonban amerikai kutatók vizsgálata rávilágított arra, hogy a már megnyitott észak-amerikai bányák képesek lennének kielégíteni a globális szükségleteket. Az itt folytatott kitermelés nemcsak gazdaságosabb, hanem környezetkímélőbb is lenne.

Simon Jowitt és Bryqan McNulty, a a Las Vegas-i Nevadai Egyetem kutatói több módszerrel mérték fel, mennyi tellúrt tartalmazhatnak az Egyesült Államokban és a Kanadában létesített bányák. Eredményeiket október 12-én az Amerikai Geológiai Társaság rendezvényén, a Connects 2022-n mutatták be Denverben.

A Phys.org-nak eljuttatott közleményben két lehetséges becslési módszert mutatnak be. Egyrészt a bányászati társaságok által jelentett fémtartalékok mennyisége alapján lehet következtetni arra, hogy mennyi tellúrt tartalmaz még az adott bánya. Mivel a tellúr nem önállóan, hanem ércekben és ásványokban fordul elő, a mennyiséget össze kell vetni a lelőhelyről már ismert további információkkal, így a tellúr koncentrációjával. Ezek alapján meg lehet határozni a kinyerhető mennyiséget.

A másik becslési eljáráshoz ismerni kell a lelőhely méreteit, majd például a kalaverit (egy a tellúrral rokon ásvány) mennyiségéből lehet következtetni a kitermelhető tellúr tömegére.

A kutatók 518, az Egyesült Államok vagy Kanada területén aktív bánya adatait vizsgálták. 18 olyan aranybányát és további 6 réz-, cink- vagy nikkelbányát azonosítottak, amely tartalmaz tellúrt, ezekből hozzávetőlegesen 260 tonna tellúr nyerhető. Ez a mennyiség a globális termelés 25 százalékára tehető, ráadásul sokszor a bányászati tevékenység melléktermékeként fel sem dolgozzák.

Pedig a jövőben kulcsfontosságú lenne a hulladékfémeket hasznosítani, a használati tárgyakból a ritkafémeket visszanyerni, továbbá a tanulmány szerzői szerint a régi bányákban is érdemes lenne fémek után kutatni. Bár kutatásukban csak aktív bányákat vizsgáltak, elsősorban azért figyelmeztetnek a már bezárt lelőhelyek feltárására, mert azok jelenleg sok helyen környezetvédelmi szempontból aggasztó állapotban vannak, így egyszerre lehetne helyreállítani a természeti értékeket és további értékes fémekhez jutni a feltörekvő megújulóenergia-ipar számára.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás