Magától tanult meg videójátékozni az ember- és egérsejtekből alkotott laboratóriumi miniagy

2022.10.14. · tudomány

Különféle rendellenességek vizsgálatára az elmúlt évtizedben már többször hoztak létre mini-agyakat a kutatók, de olyat még nem, amely kapcsolatba lépett volna környezetével – számolt be a BBC a Neuron folyóiratban október 12-én megjelent tanulmányról.

Az ausztráliai Cortical Labs kutatói humán agysejtek és egerekből származó őssejtek segítségével egy olyan 800 ezer sejtet tartalmazó laboratóriumi neuronhálózatot alkottak, amelyről azt állítják hogy „képes külső forrásból származó információt befogadni, feldolgozni, majd valós időben reagálni'”.

A tanulmány szerint a Petri-csészében létrehozott, elektródákkal egy számítógéphez csatlakoztatott miniagy az elektromos jeleket használva mindössze 5 perc alatt megtanult játszani az 1970-es évek legendás Pong nevű videójátékával. Mindezt anélkül, hogy bárki, bármiféle módon tanította volna. A DishBrain nevű laboratóriumi neuronhálózat így az első olyan mesterséges sejttenyészet, amely létrehozói szerint ugyanúgy képes az információ valós idejű feldolgozására, mint a valódi idegsejtekből álló biológiai rendszerek.

photo_camera Fotó: Wikipédia

A kutatócsoportot vezető Brett Kagan a BBC-nek nyilatkozva mindezt a sejtszintű tanulás és intelligencia alapvető jeleinek nevezte. DishBrain ugyan igen gyakran elhibázta a labdát, de a sikeres találatok aránya jóval meghaladta a véletlenszerűséget.

Cortical Labs kutatócsoportja a folytatásban azt vizsgálja, hogy milyen hatással van az alkohol a miniagy játékára. Amennyiben az emberi agyhoz hasonlóak a reakciói, akkor a DishBrain a korábbi celebrális organoidnak nevezett laboragyaknál hatékonyabb segítség lehetne az olyan neurodegeneratív betegségek kutatásában, mint amilyen például az Alzheimer-kór.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás