Tudományos szenzáció, hogy a klitoriszt 10 ezernél is több idegrost teszi extrán érzékennyé

2022.11.02. · tudomány

Orvoskutatók olyasmit tettek, amit korábban még soha, megszámolták az emberi csiklót átszövő idegrostokat – írja a Live Science a nemzetközi és az észak-amerikai szexológiai társaság közös szimpóziumán ismertetett áttörő tudományos eredményről. Az Oregoni Egyetem orvosi karának sebész-kutatója, Blair Peters vezette vizsgálat szerint mintegy 10 280 idegrost található egy átlagos humán klitoriszban.

Korábban széles körben tartotta magát, hogy az emberi csikló nagyjából 8 ezer idegrostot tartalmaz. Csakhogy, mint azt Peters a lapnak kifejtette, ez a szám még csak nem is egy tudományos cikken alapul. A 8 ezer idegrost Thomas P. Lowry orvos és akkori felesége, Thea Snyder Lowry A klitorisz (The Clitoris) című, még az 1970-es évek derekán megjelent könyvében szerepel egy félmondatban, amelyben a szerzők a szarvasmarhák teheneinek csiklójáról szóló tanulmányt emlegetnek. A tehenekre vonatkozó értéket ezután vették készpénznek a vonatkozó humánkutatások, de tényellenőrzésre egész mostanáig senki sem kerített sort.

A tudománytörténetben elsőként Peters és kollégái vették a fáradtságot, hogy a humán klitorisz hátoldali, a csiklóból az agyba vezető idegeit vizsgálják. Ilyen sűrű idegrostkötegek a csikló mindkét oldalán végig futnak, és az érintéssel, nyomással és fájdalommal kapcsolatos információkat továbbítják, míg más idegek olyan funkciókkal vannak kapcsolatban, mint amilyen az izomtónus és a véráramlás.

A szöveti metszet apró részletén minden egyes kék pont egy-egy idegrostot jelöl
photo_camera A szöveti metszet apró részletén minden egyes kék pont egy-egy idegrostot jelöl Fotó: Oregon Health & Science University

A Live Science szerint figyelemre méltó, hogy a számba vett idegvégződések egytől-egyig a csikló teljes kiterjedéséhez képest aprócska látható részéhez kapcsolódnak. Összehasonlításként: az emberi kéz teljes felületén 18 ezer érzékelő idegvégződés található.

Peters és kollégái szerint a klitoriszt is magában foglaló vulva alapvető anatómiájának kutatása segíthet az idegsérülések diagnosztizálásában és kezelésében is, és segíthet a sebészeknek a nemi szervek közelében végzett beavatkozásokban, anélkül, hogy véletlen sérülést okoznának.

A humán klitorisz felnagyított 3D-s modellje Párizsban 2021-ben a nemzetközi nőnapon
photo_camera A humán klitorisz felnagyított 3D-s modellje Párizsban 2021-ben a nemzetközi nőnapon Fotó: STEFANO RELLANDINI/AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás