Ha avart takarítasz vagy égetsz, vigyázz a sünökre!

2022.11.07. · tudomány

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára (téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken). Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Első lépésként azt javasolja a szervezet, hogy lehetőleg ne vasvillával kezdjenek neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassák át a halmot, így meggyőződve arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontják el.

Keletisün-kölykök rőzserakás alatti fészekben
photo_camera Keletisün-kölykök rőzserakás alatti fészekben Fotó: Orbán Zoltán / MME

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon kell figyelni a gömbölyded formákra (az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül).

Az ilyen rakásokat nem célszerű helyben meggyújtani (2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általános az egész országban), mert a lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek.

A sünök teleléshez szívesen választják az ideiglenes lombkupacokat rejtekhelyül
photo_camera A sünök teleléshez szívesen választják az ideiglenes lombkupacokat rejtekhelyül Fotó: JENS KALAENE/dpa Picture-Alliance via AFP

Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találnak, akkor lehetőség szerint vissza kell rá tenni a kellő vastagságú rétegben a leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában érdemes készíteni egy ilyen növényi halmot, és ez alá tenni az állatot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás