Lassan véget ér a lombhullás időszaka, védjük a sünöket!

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A téli álomra húzódó sünök védelmére hívta fel a figyelmet a lombhullás időszakában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Mint hétfői közleményükben írták, a kertek, parkok rendezése során összegereblyézett levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. 

Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg. Tehát:

  • lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.
  • Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el.
  • A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra (az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül).
  • Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat, mert a lángok elől a sünök nem fognak, és nem is tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül – ezért szó szerint megsülnek.
  • Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban.

Bővebb információért irány az MME oldala!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: