A természeti rendszerek nem feltétlenül úgy viselkednek, ahogyan azt elvárjuk tőlük

A következő napokban hat fontos előadást osztunk meg a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményünkről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók. 

A Balatont az 1980-as évek elején Láng István akadémikus vezetésével kidolgozott stratégia nyilvánította üdülőtóvá, és onnantól vált kulcskérdéssé a tó vizének minősége. Istvánovics Vera hidrobiológus-ökológus előadásából kiderül, hogy máig nem teljesen világos, hogy ez a vízminőség mikor nevezhető jónak, elfogadhatónak vagy éppen rossznak. A közvélemény és az annak kegyeit kereső mindenkori döntéshozók az algásodást tartják a minőség fokmérőjének. A probléma csak az, mondja a hidrobiológus, hogy „a természeti rendszerek nem feltétlenül úgy viselkednek, ahogy azt elvárjuk tőlük”. 

Az eutrofizáció a legjobb példa erre. Maguk a kutatók is úgy gondolták pár évtizede, hogy a tápanyagok, elsősorban a foszfor és a nitrogén feldúsulása nyomán észlelhető jelenség megállítható, vagy legalábbis kordában tartható, ha megszűnik a tó szennyezése. Ám miután szinte nullára csökkentették a Balaton műtrágya- és szennyvízterhelését, nem sejtett ökológiai mechanizmusokra is fény derült. 

„Jelenleg a vízszint és a hőmérséklet változásaira is érzékenyen reagáló üledék dominál a foszforforgalomban” – mondja Istvánovics. A kutató szerint tudjuk, hogy a tó a szemünk előtt változott és változhat tovább – kiderült, hogy az 1980-as évek algásodásának egész más az oka, mint a napjainkban előfordulóknak. Ezért a részeredményekre alapozott projektötletelések helyett átfogó monitorozásra-kutatásra, hosszú távú stratégia kidolgozására és alkalmazására van szükség.

Istvánovics Vera ökológus Qubit-előadása immár videó- és podcast formában is elérhető. Nézd meg itt: 

    Vagy hallgasd alább:

    Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

    A Qubit Live #5 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens és a Science+ támogatta.

    A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

    Kapcsolódó anyagok a Qubiten: