Az Orion űrhajó lefotózta, ahogy a Föld sarlóként kel fel a Hold mögött

2022.12.06. · tudomány

Az Orion űrhajó, amely november 16-án indult útjára az Artemis–1 missziót végrehajtani, már hazafelé tart, várhatóan december 11-én, vasnárnap landol a Földön. Az űrhajó hétfőn került a legközelebb a Holdhoz, miután megjárta annak túlsó oldalát is.

Az égitest megközelítése során 127 kilométerrel járt a Hold túlsó (a Földről soha nem látható) oldalának felszíne fölé, és ahogy visszatért a Föld látóterébe, az Orion kamerája megörökítette a sarlóként felkelő bolygót a sötét kráterekkel borított holdja mögött.

photo_camera Fotó: NASA

Az űrhajó tervezett vasárnapi visszatérése során Kalifornia partjainál, a Csendes-óceánba csobban, miután a Föld légkörébe visszaérkezve 2800 Celsius-fokos hőmérsékletnek lesz kitéve. Az Artemis–1 küldetés egyik legfontosabb célja éppen az Orion hőpajzsának tesztelése.

Ha biztonságosnak bizonyul az űrhajó, a menetrend szerint 2024-ben indulhat a Hold felé az Artemis–2 misszió, amely során már emberek is ülnek az Orionban, de még nem szállnak le a felszínre, hanem az első küldetéshez hasonlóan megkerülik a Holdat, és hazatérnek. Az első 21. századi holdraszállás 2025-ben (53 évvel a legutóbbi után) várható, az Artemis–3 misszióval.

Az Artemis–1 küldetésről korábban bővebben is írtunk, és a kilövés előtt, alatt és után készült legjobb képekből is közöltünk válogatást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás