Ész Ventura: El tudtad készíteni ezt a három lyukat egyetlen lyukasztással?

Körlyukasztás című feladványunkban egy kör alakú papírlapra kellett egy lyukasztással három kör alakú lyukat vágni az ábrán látható pozíciókba. Ez egyetlen lyukasztással természetesen csak úgy mehet, ha előtte a papírt a megfelelő módon több rétegben összehajtjuk. Érdemes fordítva gondolkodni, azaz tegyük fel, hogy ki van lyukasztva a papír, és hajtsuk meg úgy, hogy a három lyuk egymással fedésbe kerüljön.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Ha a lyukak félbehajtását is megengedjük, akkor adódik egy nagyon egyszerű módszer. Először a két egymáshoz közelebb eső lyukat hajtsuk egymásra, az ehhez szükséges hajtás a harmadik kört pont félbehajtja. Ezután a keletkezett félkör alakú lyukat rá tudjuk hajtani a másik dupla lyuk egyik felére. De vajon meg lehet-e úgy csinálni, hogy egyik kis kört sem hajtjuk ketté, és csak három lyuk keletkezik? Ez az utóbbi feltétel a problémás, mert valahogyan plusz hajtásokat kell végeznünk, hogy egy negyedik réteg már ne lyukadjon ki. Persze ez is könnyen megtehető, ha akármennyit hajthatunk, de a legkevesebb hajtással például az alábbi módon érhetünk célt. Aki szeretne még gondolkodni rajta, annak eláruljuk előre, hogy öt hajtással lehetséges.

És a megoldás:

Először hajtsuk be a körlap egyik szélét úgy, hogy érintsen két távolabbi lyukat, lásd 1. hajtás a bal oldali ábrán. Ezután a most meghajtott élet hajtsuk le előrefelé a B lyukat érintő vízszintes szaggatott vonalig, lásd 2. hajtás a jobb oldali ábrán.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Ezután hajtsuk az A-val jelölt lyukat a B-vel jelölt lyukra, lásd 3. hajtás alább. Ebben a helyzetben a lyukak nem látszanak, de szaggatott vonallal berajzoltuk, hogy hol helyezkednek el. Végül a két közelebbi luykat hajtsuk egymásra. A jobbra lévőt fogjuk meg, és mintha egy könyvet visszafele lapoznánk, hajtsuk vissza a mellette lévő lyukra, hogy közben láthatóvá váljék. Eközben bal oldalra kihajtódik a fölösleg, amihez egy 5. hajtást le kell körmöznünk, hogy egy rétegbe kerüljön minden. A jobb oldali ábra alább a végeredményt mutatja, a nyilak pedig a mozgást, amivel ide jutunk.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás