Engedélyeztek egy fogyasztószert, amit gyermekek is kaphatnak

2022.12.30. · majom

A Wegovy nevű gyógyszert a Novo Nordisk gyártja, és az Egyesült Államokban már 2021 nyarán engedélyezték a használatát felnőttek körében. 2022 karácsonyán azonban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 12 éves vagy annál idősebb tinédzserek körében is alkalmazhatóvá tette, számolt be róla az IFL Science.

Az intézkedést a korosztály súlyproblémái, a kamaszok elhízása tette indokolttá. A gyógyszert olyan fiatalok kaphatják meg, akiknek testtömeg-indexe (BMI-je) a felső 5 százalékba (kórosan elhízott tartomány) esik. Ők heti egy injekciót kaphatnak, illetve diétás étrendprogramot és mozgástervet kell követniük a kezelés részeként.

A gyógyszer egy, a belekben termelődő hormon utánzásának elvén működik: a GLP-1 glükagonszerű peptidhormon szintjét növeli. A hormon feladatai közé tartozik a teltségérzés kommunikálása az agy felé, ezzel csökkenti az étvágyat.

Egy decemberben publikált kutatás szerint a szer hatékonysága egyértelmű: azok a fiatalok, akik kaptak a gyógyszerből, átlagosan 16,1 százalékkal tudták csökkenteni a BMI-jüket a kísérlet időtartama alatt, míg a placebót kapók csupán 0,6 százalékkal.

Aaron S. Kelly, a Minnesotai Egyetem Gyermekkori Elhízásgyógyászati Központjának társigazgatója szerint ez egy újabb eszköz a súlyos, krónikus betegség kezelésében, ami ráadásul nemcsak az elhízott tinédzsereket, hanem a családjaikat is érinti. Azonban a gyógyszer csak egy pillér, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy önmagában, illetve hosszú távon nem elég a probléma megoldásához.

Magyarországon az elhízás a gyerekek mintegy 10 százalékát érinti, a felnőttkori túlsúly pedig a férfiaknak csaknem 70 százalékát. Az OECD által közölt 2016-os adatok szerint hazánk a tagállamok között az ötödik legelhízottabb nemzet, a 15 évesnél idősebb lakosság 30 százalékát érinti az elhízás, ugyanez a szám az USA-ban 40 százalékra tehető. A KSH 2019-es adatai ennél kicsit jobb képet festenek, azok alapján Magyarországon csak majdnem minden negyedik ember számít elhízottnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás