Új korszakba léphet az internetes keresés: a ChatGPT-vel felruházott Bing döntené meg a Google egyeduralmát

2023.01.04. · TECH

Mára felnőtt egy egész generáció, amely nem is nagyon ismer más keresőmotort, mint a Google. A Yahoo! egykori sikersztorijának lecsengése után egyeduralkodóvá vált Google-vel szemben már többször próbált támadni a Microsoft, de a Bing nevű keresője sosem kapott igazán szárnyra.

Az Information értesülései szerint azonban most minden eddiginél komolyabb fegyvert készül bevetni a cég: a ChatGPT technológiáját használná a keresési találatok megjelenítésénél. Az OpenAI mesterséges intelligenciájával a Bing emberibb választ adhatna a kérdésekre, és a némely esetben nehezen kitalálható keresőkifejezések helyett egyszerű kérdéseket lehetne feltenni a keresőmotornak.

Ez arra is lehetőséget adna, hogy a Bing a Google-höz hasonlóan egyből értékes információkat nyújtson a felhasználónak egyszerű linkgyűjtemény helyett. Míg a Google a Knowledge Graph nevű tudásbázist használja a híres emberek, helyek vagy szervezetek legfontosabb információinak megjelenítésére, a Microsoft a ChatGPT segítségével tudna hasonló paneleket a keresők elé tárni.

A Google korábban már közölte, hogy egyelőre nem tervez mesterséges intelligenciát használó chatbotokat használni a keresőmotorjában, azokkal ugyanis még elfogultságukban és tényszerűségükben is komoly problémák vannak. Ennek ellenére természetesen a Google is használ nagy nyelvi modelleket, hogy megkönnyítse a keresést a felhasználóinak, és ne kelljen pontos kulcsszavakat megadni egy-egy találathoz.

A Microsoft egyébként is különleges kapcsolatot ápol az OpenAI-jal: 2019-ben egymilliárd dollárt fektetett a mesterséges intelligenciát kutató vállalatba, és exkluzív felhasználásra kötött szerződést a GPT-3 nevű szövegalkotó modellre, amelynek továbbfejlesztett (GPT-3.5) verziójára épül az elmúlt hetekben nagy port kavart chatbot is.

A cég reményei szerint a Bing már március vége előtt kínálhatja a ChatGPT-vel megerősített funkciókat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás