Csodálatos fekete-fehér képeket készített a Hold mögött feltűnő Földről a koreai Danuri űrszonda

2023.01.05. · tudomány

Az első dél-koreai űrszonda, amit Hold körüli pályára állítottak, a Danuri 2022 augusztusában indult útjára az Egyesült Államokból, egy SpaceX rakétán, és a koreai űrkutatási intézet (KARI) kedden közzé is tette a szonda első felvételeit.

Az űreszközre felszerelt nagy felbontású kamera fekete-fehér fotókon örökítette meg a Hold mögött felkelő Föld bolygót. A Danuri által készített képeket és videókat arra használják majd fel, hogy felmérjék, a Hold melyik pontjára érdemes elküldeni az ország első holdszondáját, amely a tervek szerint 2032-ben landolna az égitesten.

A Holdat 2 óránként megkerülő Danuri első képe 2022. december 24-én készült, a Hold felszíne fölött 344 kilométerrel.

photo_camera Forrás: KARI

A második közzétett fotó már közelebbről, a felszíntől mért 124 kilométeres távolságból készült, december 28-án.

photo_camera Forrás: KARI

A harmadik képet pedig december 31-én lőtte.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A keringő űrszonda februárban kezdheti meg tudományos misszióját, amelynek a holdi terep feltérképezésén túl része a mágneses erősség és a gammasugárzás mérése is, továbbá az űrinternet technológiáját is teszteli majd nagy mennyiségű adat továbbításával.

Jun Szogjol dél-koreai elnök történelmi pillanatként üdvözölte a Danuri eredményeit, miután az ország ambiciózus űrprogramot hirdetett: a tervezett holdszonda 2032-es landolása után, 2045-ben már a Marson is szeretnének jelen lenni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás