Elkészült az első olyan vakcina, amely megvédi a méheket az egyik legpusztítóbb betegségüktől

2023.01.06. · tudomány

A nyúlós költésrothadás hatalmas károkat okoz a világ méhészeteiben. A Paenibacillus larvae nevű baktériumtörzs okozta betegség teljes kaptárakat képes kipusztítani, elterjedtségére jellemző, hogy az állategészségügyi statisztikák szerint az Egyesült Államokban minden negyedik méhcsaládot érinti a fertőzés.

Az álcának nevezett méhlárvákat megtámadó bacilusok ellen mindmáig kizárólag a fertőzött méhcsalád felszámolásával volt lehetséges. Ez a gyakorlatban a mézelő, más néven háziméhek (Apis mellifera) tömegeinek elégetését jelenti, a kaptáraikkal, és a gondozásukhoz használt felszerelésekkel egyetemben. A terjedés megállítására a szomszédos családokat antibiotikumokkal szokás kezelni, már ahol ezt az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági előírások engedik – Magyarországon például tilos az ilyen beavatkozás bármilyen formája.

A méhészek és a mézkedvelők megkönnyebbülésére az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma, az USDA engedélyezte annak a vakcinának a gyártását, amellyel sikeresen lehet védekezni a közvetlenül és közvetve is súlyosan méhpusztító betegség ellen – adta közre a BBC.

Az inaktivált kórokozóval operáló, a hírek szerint már idén kereskedelmi forgalomba kerülő vakcina a méhpempővel kerül az új nemzedékekért felelős méhkirálynő szervezetébe, így immunizálva a teljes családot. A Dalan Animal Health nevű biotechnológiai vállalat által kifejlesztett oltóanyag hatásosságáról a BBC nem közölt adatokat, csak annyit, hogy már a lárváknak is védettséget biztosít a kórokozókkal szemben.

Az agrárközgazdászok globálisan évi 235-577 milliárd dollárra becsülik azoknak a terményeknek és gyümölcsöknek, zöldségeknek az értékét, amelyeket a beporzó rovarok nélkül nem lehetne megtermelni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás