Egyetlen orrszarvút sem ejtettek el tavaly az indiai Kaziranga Nemzeti Parkban

2023.01.12. · tudomány

Az indiai Kaziranga Nemzeti Parkban él a világ legnagyobb indiai orrszarvú-populációja. A faj egyedei Nepál, Bhután és Pakisztán területén is megtalálhatóak, de csak elenyésző példányszámban, az indiai nemzeti parkon kívül számottevő populáció csak a nepáli Chitwan Nemzeti Parkban található, és itt is nagyjából harmadannyi orrszarvú él, mint a Kazirangában.

1977 óta nem volt olyan év, hogy az orvvadászok ne pusztították volna az orrszarvúkat, a legrosszabb időszakokban több tucatnyi állatot ejtettek el évente. 2013-ban és 2014-ben legalább 27 orrszarvú esett az orvvadászok áldozatául.

photo_camera Indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) Fotó: ANDREY GUDKOV/Biosphoto via AFP

Az áldozatok száma a park megerősített védelmének hatására csökkenni kezdett: 2021-ben mindössze egy elejtett orrszarvúról tudnak, tavaly pedig egyetlen állatot sem zsákmányoltak az orvvadászok, viszont közülük 57 embert el is fogtak a vadőrök. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyetlen orrszarvú sem pusztult el az évben: a park vezetése szerint 48 állat hullott el betegség, öregség vagy tigristámadás következtében.

Drónok, őrtornyok, fegyverek

A vadőrök egyetlen olyan állatot találtak, amely orvvadászok áldozata lett, de ez nem számított bele a hivatalos éves statisztikába, a maradványok állapotából ugyanis megállapították, hogy a januárban fellelt tetemet nagy valószínűséggel még 2021 végén vadászták le.

Az orvvadászat persze nem azért csökkent, mert az elkövetők jobb belátásra tértek volna: miután az orrszarvútülök feketepiaci ára az egekben van, igény is mutatkozik rá. A hatóságok nagyon komoly védelmi rendszert építettek ki a park körül, őrtornyokat húztak fel, kamerákat helyeztek el, drónnal figyelik a területet, a vadőrök és a rendőrök pedig speciális fegyverzetet kaptak, a park körül élőket pedig figyelmeztették rá, hogy jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek.

Az orrszarvútülök az egyik legdrágább holmi a feketepiacon: a vietnámi népi gyógyászatban másnaposság kezelésére, méregtelenítésre és lázcsillapításra használják, de a belőle készülő faragványok fontos státuszszimbólumnak is számítanak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás